ZA NJEGA SE GOVORILO DA ĆE STATI NA CRTU ERDOGANU Podignuta optužnica protiv gradonačelnika Istanbula
Tanjug/Ap

Protiv gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, koji se smatra mogućim izazivačem dugogodišnjeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, podignuta je optužnica zbog vređanja izbornih vlasti, javila je danas državna novinska agencija Anadolu.

Tužioci traže četvorogodišnju kaznu za Imamoglua zbog vređanja članova Vrhovnog izbornog odbora u govoru koji je održao nakon otkazivanja prvog kruga izbora u martu 2019. godine, prenosi Rojters pozivajući se na Anadolu.

Turski mediji citirali su njegovu izjavu da je otkazivanje uticalo na međunarodni status Turske i da su zvaničnici koji su doneli tu odluku "blesavi".

Nedavna istraživanja javnog mnjenja sugerišu da je Imamoglu pretekao Erdogana po popularnosti, dok se predsednik bori protiv globalne pandemije i ekonomskih izazova kovid-19 uoči predsedničkih izbora zakazanih za 2023. godinu.

Optužnica je prihvaćena, navodi Anadolu.

Imamoglu pripada opozicionoj Republikanskoj narodnoj partiji i izabran je za gradonačelnika najvećeg grada Turske u junu 2019. ponovljenim glasanjem, nakon što su otkazani raniji izbori zbog tvrdnji Erdoganove vladajuće partije o prevari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading