CEO BALKAN NA NOGAMA Grčka traga za odbeglim vođom neonacista!
Foto: Printscreen

Batinaš je konačno u zatvoru, a za teoretičarem policija još uvek traga. Ioanis Lagos (48), bivši telohranitelj Nikosa Mihaloliakosa, šefa grčke neonacističke stranke Zlatna zora i kasnije njen vodeći član i zastupnik u Evropskom parlamentu, 15. maja 2021. godine je iz Belgije izručen Grčkoj. Zbog tog događaja grčka javnost sada je prisiljena setiti se Christosa Pappasa, drugog čoveka te neonacističke stranke, piše DW.

Sedam meseci nakon istorijske presude kojom je stranka Zlatna zora označena kao "kriminalna organizacija", javnost je gotovo zaboravila na tu neofašističku organizaciju. S jedne strane, zbog toga što su pandemija i izveštavanje o covidu-19 gotovo sve gurnuli u drugi plan. A s druge strane, i zato što desničarski ekstremisti, zbog zabrane izlazaka, nisu imali priliku za rasističke napade na migrante ili za antisemitski vandalizam.

Upitna budućnost stranke

Napad na novinara DW-a Tomasa Jakobija u januaru 2020. bio je poslednji ekstremno desničarski izgred u Grčkoj. Ubrzo nakon toga usledilo je prvo zatvaranje zbog korone.

Propadanje Zlatne zore je međutim počelo mnogo pre sudske presude. Naime, Grčka se 2018. godine konačno oporavila od duge ekonomske krize. S druge strane, vladajuća konzervativna stranka Nea Dimokratia sa svojim obećanjem o uvođenju "zakona i reda" u odnosu na desničare bila je znatno uverljivija i uspešnija nego Hršćansko-demokratska stranka (CDU) u Nemačkoj u odnosu na desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) i uspešnija nego što je u Špaijij bio Partido Popular u odnosu na stranku Vox.

S premijerom Kyriakosom Mitsotakisom Nea Dimokratia je uspela vratiti veliki deo desničarskih birača i zbog njenog otvorenog neprijateljstva prema migrantima i izbeglicama. Trenutno izgleda kao da jedna prava neonacistička stranka u Grčkoj u skorijoj budućnosti nema većih izgleda - iako su nehumane ideje ekstremnih desničara još uvek vrlo žive.

Polovičan uspeh

Presuda iz oktobra 2020. jedan je od poslednjih eksera na mrtvačkom sanduku Zlatne zore - još jedan je bilo izručenje Lagosa prošle subote. Vlada u Atini ponosno je saopštila da se Grčka uspešno izborila s "toksičnim otrovom" Zlatne zore. Vladavina prava uspešno se suprotstavila ekstremno desničarskim zločincima.

Ali dolazak Lagosa u zatvor u Domokosu, u središnjoj Grčkoj, samo je polovičan uspeh. Za njega je isključivo zaslužna belgijska policija, koja je neonacista uhapsila odmah nakon što mu je Evropski parlament ukinuo imunitet. I u Belgiji Lagos je odmah bio prebačen u zatvor s maksimalnim merama sigurnosti. Optuženi nije ni pokušao uložiti žalbu na izručenje Grčkoj. Osećao se, kako je rekao, neugodno među mnogim muslimanskim zatvorenicima u Belgiji.

Fijasko sigurnosnih službi

Za razliku od belgijskih kolega, grčka policija i ministar za zaštitu građana Mihalis Krisohoidis beleže neviđeni fijasko: već sedam meseci sigurnosne službe traže Christosa Pappasa, zamenika vođe neonacističke stranke Zlatna zora Mihaloliakosa. Iako je nakon presude protiv stranke bio pod strogim nadzorom u svom stanu u Atini, uspeo je pobeći 1. oktobra 2020. Drugom čoveku Zlatne zore od tada se gubi svaki trag. Advokat ovog neonacista je samo kratko saopštio da njegov klijent nema volju do suđenja sedeti u zatvoru.

Od tada Christosa Pappasa traži Interpol, a u potragu je uključena i antiteroristička jedinica grčke policije. Nije isključeno da je neonacist pobegao u inostranstvo ili na Svetu Goru, u autonomnu monašku republiku, na severu Grčke. Policija ga je u februaru tražila u manastiru Esfigmen, ali bezuspešno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading