"PALESTINA NIJE MOJA STVAR" Raskol u arapskom svetu!
EPA/YOUSSEF BADAWI

Dok se Izrael i palestinski ekstremisti iz Pojasa Gaze razmenjivali raketnu paljbu 11 dana nakon čega je potpisan sporazum o primirju, prvi put u dugoj istoriji sukoba dvojice neprijatelja raspalo se regionalno jedinstvo oko toga ko je kriv i šta treba učiniti da se zaustave borbe.

Neke države sa muslimanskom većinom, poput Turske i Irana, optužile su Izrael za zločine u Gazi, a neke koje su tokom ranijih sukoba glasno kritikovale Izrael, ovog puta su bile suzdržane.

Tišinu su predvodile države koje su se u poslednjoj godini mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa pomirile sa Izraelom i koje su sada nosioci takozvanih "Abrahamovih sporazuma".

EPA

 

Kad su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i, nakon toga Bahrein, Maroko, Sudan prošle godine u avgustu potpisali sporazume o normalizaciji odnosa sa Izraelom, i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ajatolah Ali Hamnei oštro su ih kritikovali. Dok je većina političkih lidera u arapskom svetu o tome ćutala, Turska i Iran sporazume su ocenili kao izdaju islamskog sveta.

Nakon najnovijih sukoba u istočnom Jerusalimu, te optužbe sada su još žešće. Hamnei je nastojanja da se normalizuju odnosi nazvao "zabijanjem noža u leđa Palestine“. A Erdoganov portparol Ibrahim Kalin napisao je na Tviteru da se tu radi o "nikad okončanoj izraelskoj agresiji“.

Erdogan i Hamnei pokušavaju da etabliraju svoje zemlje kao nove vodeće sile na Bliskom istoku. To dodatno otežava situaciju onima koji se, poput UAE i tri druge države, nakon decenija neprijateljstva zalažu za novi odnos sa Izraelom, ali i znači da je Emiratima potrebno da ima Izrael na svojoj strani u regionalnim tenzijama.

Dugogodišnji posmatrači Izraela i Palestine kažu da su nove borbe dovele neke regionalne sile u težak položaj.

- Jedva da su izrekli jednu kritiku onoga što se događa u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama. To šalje poruku da neće odustati od saradnje sa Izraelom, ali uključuje suprotstavljanje Iranu, Turskoj i Muslimanskom bratstvu. Moguće je podržati Palestince i bez odobravanja Hamasa. A oni to nisu uradili - rekao je Kris Dojl, direktor Saveta za arapsko-britansko razumevanje (CAABU).

UAE, Bahrein, Maroko i Sudan sada balansiraju svoje nove odnose sa ljutnjom svojih građana koji, kao i ranije, protestuju zbog izraelskog nasilja.

Hešteg "Palestina nije moja stvar“ cirkulisao je na društvenim mrežama u UAE, Bahreinu i Кuvajtu i čini se da je to bio odgovor podržan od strane vlada tih država. Sa druge strane, mnogi korisnici iz tih zemalja osuđivali su scene nasilja i izraelsko vođstvo.

EPA

 

- Ove vlade su na pogrešnoj strani javnog mnjenja u pogledu toga kako stanovništvo arapskog regiona posmatra situaciju. Pokušavaju da vode aktivnu spoljnu politiku i zauzimaju pozicije koje nikada ranije nisu imali - rekao je Mohanad Hage Ali, istraživač iz "Carnegie Middle East Center".

Izveštavanja o sukobu gotovo da nije bilo u UAE medijima, a vrlo malo ga je bilo u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, koja tek treba da potpiše mirovni sporazum sa Izraelom, ali je nagovestila da će to učiniti. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je ranije ove godine saudijskog naslednika, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, u Neomu na obali Crvenog mora. Veze između dve države očito su dublje nego ikad - čak i bez konkretnih poteza ka mirovnom sporazumu, piše "Gardijan".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading