Ovo su tuneli smrti u Gazi : Arapi u njima drže oružje, formiraju trupe, prave sačekuše i granatiraju
AP/Tanjug

 

U poslednjih nekoliko sati sukoba koji ne jenjavaju na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa, jevrejske vlasti tvrde da su uništili veliki deo mreže podzemnih tunela u Gazi koje koristi Hamas.

Helikopteri, avioni, naoružani brodovi i artiljertija, zasuli su sa preko 1.000 bombi severne i istočne delove Gaze, sve kao deo organizovane akcije uništavanja podzemnih tunela koji su u poslednjih nekoliko godina izgrađeni za terorističke namene.

 

Izraelska vojska poslužila se i trikom najavivši da će kopnene trupe umarširati u pojas Gaze, čime su omeli pažnju Hamasa, da bi i portparol vojske kasnije demantovao informaciju rekavši da ni jedna izraelska trupa nije prešla granicu.

Ipak, ova informacija planski je plasirana kako bi Hamas poslao vojnike u podzemne tunele odakle bi pravili sačekuše izraelskoj vojsci koja bi umarširala, da bi zatim, izraelske snage granatirale tunele u nadi da će eliminisati što veći broj neprijateljskih trupa.

Ovo su tuneli smrti u Gazi : Arapi u njima drže oružje, formiraju trupe, prave sačekuše i granatiraju

AP/Tanjug

 

 

Vojska Izraela godinama pokušava da uništi mrežu tunela koje je Hamas napravio od kako je preuzeo vlast u pojasu Gaze 2007. godine, zato što mnogi prodiru u izraelsku teritoriju te se iz njih organizuju orkestrirani napadi na jevrejsko stanovništvo.

Ovako izgledaju tuneli ispod Gaze:

Upravo ovi tuneli pokazali su se kao najubojitije oružje Hamasa tokom rata sa Izraelom 2014. godine, kada su korišćeni za raspored trupa, oružja, upade na jevrejsku teritoriju, pravljene zaseda izraelskoj vojsci i povremeno čak i za povratak muslimana u Gazu nakon izvršenih akcija.

Prvi tuneli izgrađeni su 2007. godine između pojasa Gaze i Egipta a korišćeni su za šverc namirnica kako bi se izbegavali izraelski punktovi.

Ipak, najstariji oblici ovih tunela datiraju čak iz 2002. godine. Jedan je iskorišćen kako bi Arapi digli u vazduh izraelski punkt koji se nalazio iznad tunela. Drugi bombaški napad iz tunela desio se 2004. godine kada su poginula četvorica izraelskih vojnika.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading