IZRAEL KREĆE! Tenkovi tutnje ka položajima Hamasa, svet u strahu - Obistinilo se Trampovo mračno predviđanje! (VIDEO)
AP/Tanjug

Situacija se zaoštrila od početka svetog muslimanskog meseca Ramazana sredinom aprila, uz brojne noćne sukobe između policije i Palestinaca.

Pretnja iseljavanjem određenih palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima takođe je dovela do rasta napetosti.

Prošle nedelje je došlo do žesotkih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramovna gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince. Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama. Izrael vidi Jerusalim kao svoju "ujedinjenu, večnu" prestonicu. Džamija je treće najsvetije mjesto u islamu i nalazi se na ogromnom platou koji je takođe dom kultne Zlatne kupole na steni. Muslimani ga nazivaju Plemenito utočište

Zazidani plato takođe je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Brdo hrama jer je tu bilo mesto biblijskih hramova. Rimljani su uništili Drugi hram 70. godine posle Hrista, a ostao je samo zapadni zid hrama poznatiji kao Zid plača. Džamije su građene vekovima kasnije.

Poslednjih godina grupe verskih i nacionalističkih Jevreja u pratnji policije u većem broju su posećivali kompleks. Česte posete i pokušaje molitvi Jevreja Palestinci vide kao provokaciju, te često uslede prepirke ili ozbiljno nasilje.

Palestinski Hamas postavio je ultimatum Izraelu, upozorivši da će napasti ako Izrael do 18 sati po lokalanom vremenu ne povuče svoje snage bezbednosti sa brda Hrama i naselja Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu, prenosi Tajms of Izrael. Pošto je vreme isteklo, rakete su poletele u delove Izraela uz Pojas Gaze i predrađe Jerusalima.

Izraelski parlament evakuisan je nakon raketiranja, a duž granice sa Gazom Izrael je pojačao snage.

Iako izraelski PVO "Gvozdena kupola" ima skoro 90% procenat uspešnosti u obaranju palestinskih raketa, Palestinci imaju ogroman broj jeftinih raketa kojima zasipaju Jerusalim, Tel Aviv...

Naravno, uvek kada Hamas krene sa raketnim napadima, usledi mnogo jači odgovor Izraela po pojasu Gaze.

Izrael je pozvao još 9.000 rezervista, pa je ukupan broj mobilisanih 16.000, rekao je izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Izrael razmatra kopnenu vojnu operaciju u Pojasu Gaze, a vojska prikuplja snage u graničnom pojasu, objavili su izraelski mediji.


Izrael, kao i uvek računa na američku podršku. Međutim, Donald Tramp, nekadašnji američki predsednik, oglasio se i optužio je aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena da je njegova slabost uzrok eskalacije nasilja između Izraela i Hamasa.

Tramp je prethodno navodio da je velika zasluga to što nije pokrenuo nijedan rat i upozoravao da je svet bio mirnije mesto za život sa njim na čelu Amerike i upozorio svet na posledice Bajdenovog izbora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading