Kako je jednostavna palestinska raketa našla rupu i prevarila moćnu izraelsku čeličnu kupolu!
Foto: Wikipedia

Tri modela ove rakete su proizvedena i korišćena, prvi je predstavljen 2001. godine. Međutim, izraelski i strani mediji prave malu razliku, pa sve rakete ispaljene od strane Hamasa jednostavno nazivaju - Kasam.

Kasam je stekao reputaciju kao najpoznatija vrsta rakete koju palestinski militanti upotrebjavaju uglavnom protiv izraelskih civila, ali i nekih vojnih ciljeva još od Druge Intifade (pobune), izraelsko-palestinskog sukoba.

Rakete Kasam nazvane su po brigadama "Izz ad-Din al-Kassam", oružanom ogranku Hamasa, koji je dobio ime po Iz ad-Din al-Kasamu, militantnom sirijskom propovednik čija je smrt tokom gerilske racije protiv britanskih vlasti 1935. bila katalizator za Arapsku pobunu 1936. godine. 

Proizvodnja rakete

Glavni odlika dizajna rakete Kasam je jednostavnost i brzina izrade, uz korišćenje uobičajenih alata i komponenti. Raketu pokreće čvrsta smeša šećera i kalijum nitrata, široko dostupnog đubriva. Bojna glava je ispunjena krijumčarenim, ili uvezenim TNT-om i urea nitratom, još jednim uobičajenim đubrivom. 

 

 

Raketa se sastoji od čeličnog cilindra, koji sadrži pravougaoni blok pogonskog goriva. Zatim se čelična ploča koja formira i podupire mlaznice tačkasto zavaruje na dnu cilindra.

Bojna glava se sastoji od jednostavne metalne ljuske koja okružuje eksploziv, a pokreće je osigurač napravljen od jednostavnog vatrenog oružja, opruge i eksera.

Kako su jednostavne rakete uspele da probiju Čeličnu kupolu?


Nedavna izraelska ispitivanja pokazala su da je sistem njihovog PVO sistema "Čelična kupola" efikasan protiv raketa ispaljenih sa više od četiri kilometra, ali ne i protiv onih ispaljenih iz bližeg dometa.

Dakle, rakete Kasem koje su ispaljene sa pozicije koja se nalazi manje od 4 kilometra uspeće da pogode cilj jer će izraelski raketni štit moći da ih detektuje, ali neće imati vremena i da reaguje i da ih obori pre nego što padnu.

Prema dostupnim podacima, prosečno vreme leta presretačke rakete do mesta susreta je 15 sekundi. Drugim rečima, za presretanje rakete pomoću Čelične kupole potrebno je najmanje 30 sekundi. Hamasova raketa Kasam može da preleti do 6 kilometara za 30 sekundi.