JOŠ 11 DANA DO 35. BEOGRADSKOG MARATONA Sve je počelo 1988. godine
Beogradski maraton

Sve je počelo 1988. godine...

Prvi Beogradski maraton održan je 8. maja 1988. godine, na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice Studio B, i atletskog radnika Brane Radovića, brata legendarnog Duška Radovića, u organizaciji Grada Beograda. Njihova ideja je bila da se obnovi trka od Obrenovca do Beograda koju je davne 1910. godine organizovao Srpski olimpijski klub (danas Olimpijski komitet Srbije), a dužina staze iznosila je 23 km, sa nekoliko prolaznih ciljeva. Ukupno je učestvovalo oko 16.000 trkača, a pobednici prvog Beogradskog maratona bili su Rifat Zilkić u muškoj konkurenciji i Rada Račić kod dama.

U SUSRET BEOGRADSKOM MARATONU Prijateljstvo na duge staze

Poseban maraton 1999, preskočen 2020.

Beogradski maraton, manifestacija koja je odlukom Skupštine grada Beograda, proglašena za događaj od posebnog značaja za prestonicu Srbije, samo jedanput nije održan. To je bilo pre dve godine, kada je svet bio zaključan zbog pandemije koronavirusa, ali je na jesen održan virtuelni maraton. Onaj 1999. održan je, ali po posebnom režimu. Dvanaesti po redu Beogradski maraton odvijao se pod sloganom „Zaustavite rat - trčite svetom”. Bio je to prvi maraton na svetu u uslovima ratnog stanja, iako se zbog bombardovanja odustalo od klasičnog programa. Bez poziva u Beograd su došli trkači iz sedam zemalja, kao i prijatelji iz inostranstva, pa je održana manifestaciona maratonska trka u kojoj je 39 maratonaca složno pretrčalo stazu za 3:17 sati, i to pošto su ušli u cilj visoko podignutih ruku i svi su proglašeni za pobednike. Istog dana, 17. aprila 1999. u 21 ruskom gradu održani su lokalni maratoni u znak solidarnosti s beogradskim.

U SUSRET JUBILEJU Novi direktor Beogradskog maratona za Alo! poslao jasnu poruku: Želimo da budemo lider u regionu (VIDEO)

Rekorderi Kosgei i Pomaku

Najbrži učesnici dosadašnjih Beogradskih maratona su Kenijac Jafet Kosgei i Rumunka Kristina Pomaku u konkurenciji dama. Kosgei je najbolji rezultat ostvario 2006. godine - 2:10,54 časa, dok je Pomaku trijumfovala 2001. u rekordnom vremenu - 2:29,44 časa.

JOŠ 11 DANA DO 35. BEOGRADSKOG MARATONA Sve je počelo 1988. godine

Alo/M.J.

 

 

Najbrži Srbi Jevtićeva i Dević

Kada je reč o najbržim srpskim atletičarima, to su dvoje iskusnih maratonaca. Kod dama rekord drži Olivera Jevtić s vremenom 2:25,23 sata, dok je kod muškaraca najbolje vreme ostvario Borisav Dević - 2:13,57 časova.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading