Novak Đoković
EPA/Sebastien Nogier
Žoze Murinjo

Profimedia

Žoze Murinjo, Foto: Profimedia

Na jednoj strani Novak Đoković. Na drugoj Endi Mari. Finale Vimbldona 2013. I prva pobeda jednog Britanca na ovom turniru od 1936.

A među srećnicima koji su imali priliku da vide deo teniske istorije bio je i Žoze Murinjo. U tom momentu Žoze se i zvanično vratio u Čelsi posle dela karijere provedenog u Real Madridu. Nikada čuveni Portuglac nije krio da je veliki teniski fan, a kuća i njegova kuća u Londonu je maltene iza ćoška kompleksa na kojem se održava najpoznatiji turnir.

 

Danska - Srbija, U-21

AP/Franco Dobernardi

- Znate, plakao sam kada je Mari osvojio svoj prvi Vimbldon i kada je pobedio Đokovića u finalu. Za tenisere osvajanje ovih turnira je kao za nas iz fudbala kada osvojimo Ligu šampiona. Marija znam dugo, znam koliko mu je to značilo. Ne samo zbog toga što je osvojio Vimbldon, već i zbog toga što se sve dogodilo u Londonu, gradu u kojem živi i zato što je taj njegov trijumf značio mnogo za sve u Velikoj Britaniji. Mogao sam naslutiti kako se osećao, kako je bilo biti u njegovoj koži tog dana. Zato su me i prepravila osećanja. Nisam tip koji tek tako pokazuje emocije, ali sve to me je baš raznežilo - objasnio je Murinjo.

Endi Mari i Novak Đoković

Profimedia

Endi Mari i Novak Đoković, Foto: Profimedia

Portugalac je objasnio i zbog čega veoma ceni tenisere, ali i šta traži od igrače koje vodi da nauče od momaka kao što su Đoković, Nadal ili Federer.

- Tražim od fudbalera da se prema obavezama odnose kao što to rade teniseri. U fudbalu možete da se sakrijete iza saigrača. Uvek možete da nađete nekoga drugog ko je kriv. Recimo, odbrambeni igrač lako može da kaže da je za sve kriv golman. Ako ste napadač koji ne postiže golove, kriv vam je onaj iz sredine terena koji vam ne da loptu. A toga nema u tenisu. Oni su sami na terenu, nema nikoga osim vas u borbi - objasnio je Murinjo.

PROČITAJTE JOŠ: