Novak Đoković i Mats Vilander
youtube/Djokernole
Dijego Švarcman i Novak Đoković

(AP Photo/Andy Wong)

Dijego Švarcman i Novak Đoković, Foto: (AP Photo/Andy Wong)

Svetski tenis je stao, najmanje do sredine jula, a pitanje je da li će se i tad vratiti žuta loptica na terene. Legendarni švedski teniser Mats Vilander nema dileme ko najviše ima za čime da žali u ovoj situaciji. Iako je poznat po tome što je često napadao i kritikovao Srbina, ovog puta je, u intervjuu za "Lekip" bio na njegovoj strani.

- Samo je korona mogla da zaustavi Novaka, u takvom je zaletu bio. Novak je zaista najveća žrtva virusa. Užasno je to što se dešava u svetu, kao i što se sve to preslikava na tenis. Do početka ove pandemije niko nije mogao da ga zaustavi.

Vilander  tezu potkrepljuje podsećanjem da je Đoković neporažen još od Dejvis kupa prošlog novembra, da je dobio poslednjih 21 meč, da je pobedio u svih 18 su-sreta u 2020. i da je u prva dva meseca sezone osvojio tri titule, ATP kup, Australijski open i Dubai. Šveđanin za velike gubitnike proglašava i Rodžera Federera i Serenu Vilijems.

- Oni su u godinama kada nemaju mnogo vremena. Ko zna koliko će još imati prilika da igraju na velikim turnirima, a samim tim i ko zna koliko ćemo mi imati prilika da ih gledamo. Sve ih je manje. Ni Rodžeru ni Sereni vreme više nije saveznik. Jedini koji su koliko toliko mogli da nađu pozitivan izlaz iz prekida sezone su povređeni igrači – objasnio je Vilander.

Među gubitnicima su i "mladi lavovi".

- Mislio sam da će 2020. biti njihova godina. Mnogo su napredovali ali kada ste mladi, ne interesuju vas treninzi, nego mečevi. Jedino što želiš su četiri sata borbe na terenu i pobeda protiv boljeg od sebe – objašnjava sedmostruki gren slem šampion da je za Medvedeva, Tima, Cicipasa i ostale ovo pauza u napretku.

Vilander daje savet i predlog za nastavak sezone.

- Verujem da mnogo tenisera i dalje trenira, bar na kondiciji kod kuće, a kada se sve ovo završi, svi će krenuti od nula. Međutim, najgore je što niko ne zna kada će se završiti.

Racionalan, kakav je i njegov tenis bio koji mu je doneo po tri titule u Melburnu i Parizu a jednu u Njujorku, Skandindac za kraj nema reči utehe igračima i poklonici-ma belog karavana.

- Mislim da svi znaju da se tenis najverovatnije više neće igrati ove godine. Šanse za nastavak sezone postoje, ali je mnogo verovatnije da se to neće dogoditi u 2020 - zaključio je Vilander.