Australijan open
EPA,AP
Australijan open

EPA,AP

Australijan open, Foto: EPA,AP

 

Organizatori Australijan Opena "ne očekuju odlaganja" do početka turnira 14. januara, uprkos stalnim požarima u zemlji.

Kvalitet vazduha u Melburnu dostigao je veoma nezdrave nivoe, ali organizatori turnira su uveli dodatne mere kako bi se osiguralo odvijanje Grend Slem

"Prognoza je dobra", rekao je direktor turnira Kreg Tilei:

"Ne očekujemo odlaganja i sproveli smo dodatne mere kako bismo obezbedili da Australijan Open bude u mogućnosti da se odvija kako je planirano. Kao i uvek, zdravlje i sigurnost naših igrača, zajedno sa osobljem i našim navijačima, su prioritet, a mi smo uložili znatna dodatna sredstva u analizu, nadgledanje i logistiku da bismo to obezbedili tokom turnira. Na licu mesta će biti meteorološki stručnjaci i stručnjaci za kvalitet vazduha koji će analizirati sve dostupne podatke uživo i proceniti u stvarnom vremenu kvalitet vazduha u Melburn parku. Uvek usko sarađujemo sa našim medicinskim osobljem i drugim lokalnim stručnjacima. Ove informacije će se koristiti na sličan način kao što se odnosimo prema ekstremnim vremenskim uslovima poput vrućine i kiše."

Vidljivost u Melburnu, koji je domaćin otvaranja Grend Slema ove godine, je u nekim delovima grada i okolnim područjima manja od 1 km, saopšteno je iz "Victoria" biroa za meteorologiju.

Indeks kvaliteta vazduha u gradu dostigao je u ponedeljak 213, a čitanje iznad 200 smatra se "vrlo nezdravim".

Kvalifikacije za Australijan Open počinju u utorak 14. januara, a glavni žreb počinje 20. januara.

"Imali smo veliku sreću da u Melburn parku imamo tri natkrivena stadiona i osam zatvorenih terena. Već duži niz godina ovo nam je omogućilo da na Australijan Openu budemo efektivno otporni na vremenske uslove", dodao je Tilei.

"Iako su uslovi sa kojima smo trenutno suočeni, oni nisu ništa u poređenju sa patnjama koje mnogi trenutno doživljavaju širom Australije. Ceo naš tim posvećen je korišćenju naših događaja, uključujući Australijan Open, za prikupljanje sredstava kao dela napora da se pomogne ovim zajednicama. "

Do sada nije bilo ometanja u vezi sa dimom na ATP kupu, koji se održava u Sidneiu, Brizbejnu i Pertu, ali ovonedeljni čelendžer u Kanberi preseljen je u više od 450km u Bendigo, a neki fudbalski i košarkaški mečevi su otkazani.

Nick Kirjos, Novak Đoković i Ešli Barti bili su među teniserima koji su obećali finansijsku podršku fondu za pomoć.

Organizatori Australijan Opena takođe su najavili planove za prikupljanje novca, uključujući organizovanje "AO Ralli for Relief" sa grupom vodećih igrača i muzičkih događaja.

"Zbog neumerenog gubitka ljudi, divljih životinja, staništa, domova, škola i preduzeća će biti potrebni izuzetni napori da se te porodice i zajednice vrate na noge", rekao je Tilei. "Naš cilj je da tenis igra značajnu ulogu gde možemo da pomognemo tom oporavku."