Kralj Madrida - Novak Đoković
Profimedia
Kralj Madrida - Novak Đoković

Profimedia

Kralj Madrida - Novak Đoković, Foto: Profimedia

Novi (stari) šampion madridske "magične kocke" je Novak Đoković! Najbolji teniser planete posle velike drame i preko dva sata "kvalitetnog programa" savladao je drugog tenisera sveta Endija Marija sa 2:1 u setovima (6:2, 3:6, 6:3) i tako ga skinuo sa trona španske prestonice. Ovom pobedom neustrašivi Novak osvojio je i rekordnu 29 titulu na Masters turnirima!

Sve je počelo idealno, bolje od očekivanog. Novak je na startu napravio brejk i šokirao Marija što ga je dotuklo u prvom setu, a uspeo je Britanac da izgubi još jedan gem na svoj servis za Novakovo vođstvo od 5:1. U naredna dva gema obojica su osvojila po jedan, tako da je Đoković rutinski i brže nego što se očekivalo došao do prednosti od 1:0 u setovima.

Kao što nije bilo očekivano da Đoković toliko lako dominira u prvom setu, tako se nismo nadali ni da će srpski teniser posustati u drugom. Nakon vođstva od 2:1 u gemovima, Mari je napravio brejk koji je potom materijalizovao, a zatim osvajao gemove na svoj servis, što mu je donelo izjednačenje u setovima.

Treći set se pretvorio u filmsku dramu. Na startu odlučujućeg seta Novaj je prvi došao do brejka i poveo sa 2:0, ali umesto da ga potvrdi, dozvolio je lošim servisima Britancu da povrati izgubljeni brejk. Ipak, Nole je u šestom gemu još jednom oduzeo servis Endiju, a mega drama viđena je pri rezultatu 5:3. Srbin je spasao sedam brejk lopti, od toga tri vezane. Mari je takođe uspeo da se izvuče nakon dve Novakove meč lopte, ali nije mogao još jednom da povrati brejk i ostane u meču.

Đoković je drugi put trijumfovao u Madridu, izjednačio se sa večerašnjim rivalom koji takođe ima dve titule u glavnom gradu Španije, ali je Novak još jednom oborio rekord po broju osvojenih Masters turnira - ukupno 29 i ponovo nadmašio Rafaela Nadala.

Srpski teniser neće imati previše vremena za odmor pošto ga već za dva-tri dana očekuju novi pohodi na turniru 1.000 serije u Rimu.

TREĆI SET: 6:3

6:3 - Kraaaaaaj! Novak je šampion Madrida!

Novak ima meč loptu.... Ali je ne koristi. Zatim spašava i sedmu brejk loptu.

Mari napada, Novak se brani. Srbin je spasao i šestu brejk loptu!

Problemi, Mari ima 0:30... A sada i tri brejk lopte. SPAŠAVA NOVAK SVE TRI! UH!

5:3 - Izvukao se Mari, ali će Novak servirati za pobedu.

Dupla greška Endija Marija... Meč lopta za Đokovića...

5:2 - Tako je! Ono što nije uradio maločas, Đoković je učinio sada. Materijalizovao je brejk i ima lepu prednost. Mari servira za opstanak.

4:2 - Novi brejk za Đokovića!

3:2 - Sada perfektan gem Novaka Đokovića, sa nulom!

2:2 - Potvrđuje Britanac ono što je uradio u prethodnom gemu.

2:1 - Vraća brejk Mari... Au, kakav dramatičan meč.

2:0 - Evo brejka!!! Konačno... Da li je ovo prekretnica, da li će ceo meč krenuti na Novakovu vodenicu...

Ima Novak 0:30, da li ovo miriše na brejk... Evo dve brejk lopte... Hajde, bre!!!

1:0 - Pomučio se, ali je osvojio Đoković servis gem...

DRUGI SET: 3:6

3:6 - Uspeo je Mari da izjednači, gledaćemo odlučujući set u finalu Madrida.

3:5 - Ne da Đoković set još uvek... Uspeo je da amortuzuje atak, ali ga znatno teži posao očekuje u narednom gemu kada će Endi servirati za izjednačenje.

2:5 - Mari sa nulom osvaja novi gem. Novak će u sledećem servirati za ostanak u setu.

2:4 - Konačno Đoković osvaja gem. Idemo dalje, još ima nade da se vrati u kolosek u ovom drugom setu.

1:4 - Iako je bilo 0:30, Britanac je vezao četiri poena i ostao u prednosti.

1:3 - Đoković pravi duplu servis grešku na brejk loptu, tako da Mari dolazi do prednosti od jednog brejka u drugom setu. Može li Nole da odgovori...

1:2 - Uz dosta muke, Mari uspeva da osvoji gem...

1:1 - Novak nastalja sa savršenom igrom, osvaja i on gem na svoj servis...

0:1 - Britanac osvaja prvi servis gem u drugom setu...

PRVI SET: 6:2

6:2 - Sjajno! Fantastično! Besprekorno! Đoković vodi 1:0 u setovima!

5:2 - Marej konačno osvaja gem na svoj servis, u narednom će Novak servirati za ekspresno osvajanje prvog seta.

5:1 - Kako meč odmiče, Novak ubacuje u višu brzinu... Mari će servirati za opstanak u setu.

4:1 - Novi brejk! Nole tutnji Madridom, Mari ne zna gde se nalazi.

Dve brejk lopte ima srpski teniser, može li do dabl-brejka...

3:1 - Novi gem za Novaka, za sada sve besprekorno funkcioniše.

2:1 - Mari osvaja prvi gem na meču.

2:0 - Sa lakoćom, Novak materijalizuje brejk.

1:0 - Tako je! Brejk na startu pravi Novak Đoković! Ovo je ono što je potrebno. Bolji početak nije mogao da zamisli.

Nakon bacanja novčića, Mari je odlučio da prvi servira...

*****************************************************************************

Došao je i taj dan kada ćemo saznati da li će Mari odbraniti titulu u prestonici španije i okititi se ukupno trećim trofejom sa madridske šljake ili će mu Novak preuzeti presto Madrida. To bi srpskom teniseru bio drugi osvojen turnir na ovom mestu, a samim tim bi došao do brojke od 29 osvojenih ATP turnira pošto trenutno kao i Nadal ima 28. Đoković je osvajanjem Majamija već jednom oborio taj rekord, ali mu je nakon eliminacije sa turnira u Monte Karlu Španac disao za vratom i osvajanjem titule u Kneževini, uspeo da izjednači.

Đoković i Mari do sada su se sastali 31 put, a Srbin ubedljivo vodi sa 22:9. Poslednji put na šljaci sastali su se na Rolan Garosu 2015. godine, kada je nakon iscrpljujućeg meča u pet setova Novak savladao Endija i plasirao se u finale gde je poražen od Vavrinke.

Britanac je prošle godine u finalu Madrida savladao momka kojeg je eliminisao u jučerašnjem polufinalu - Rafaela Nadala, tako da Endi svakako ima razloga za optimizam i ima čemu da se nada.

Đoković je uz ne baš uobičajeno dobru igru uspeo da preskoči Nišikorija, a nadamo se da će danas biti na prepoznatljivom nivou i da će se okititi drugom titulom na turniru koji je osvojio 2011. godine.

Komentari (3)

Lenka

08.05.2016 22:40

BRAVO NOVACE!! ZBOG TEBE JE LEPO BITI SRPKINJA,OVDE,DALEKO..HVALA TI,ZIV BIO,DUGO,DUGO....

Dr Milanče Mitovski

08.05.2016 23:21

TENISKI CAR ‘16 Madridski šampion Nadmoćno pređe put I pope se na teniski tron, Đoković pokaza svoj kult. Na samom kraju Pade i sam Endi Mari Da svi to znaju, Nole pobedu nam dari. Ono latinsko, u zanosu: Repetitio mater studiorum est, Na Pariskom Rolan Garosu Ono balkansko pokaži the best. Nole, Srećno- Happy

profa

09.05.2016 09:40

MINUSERI su zaduzenu da lupaju minuse. To im je valjda posao ili su ljubomorni na Novakove uspehe? Bolje ucite od njega kako se postaje dobar covek i sportista!