Novak Đoković
EPA Ali Haider
Novak Đoković

EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Alžirka je 620. na WTA listi i nallaži se samim tim u ugroženoj grupaciji tenisera na koje ekonomska kriza nastala pandemijom virusa COVID-19 može najviše da utiče.

Poznato je da se Novak Đoković zalaže za finansijsku pomoć nižerangiranim kolegama i da se traga za pravim načinom. Za razliku od njega, Dominik Tim odbija da donira deo iz svog džepa fondu za pomoć slabije rangiranim igračima i zbog toga se našao na udaru javnosti i kolega. Tim ne želi da donira novac jer smatra da se većina tenisera ponaša neprofesionalno i da im tenis nije na prvom mestu.

 

"Dragi Dominik,

Zapitala sam se nakon tvoje izjave kakav bi mi život bio i karijera, da sam na tvom mestu. Zamišljala sam kako bi bilo da su mi teniski treneri roditelji, dok sam ja odrastala u predgrađu Alžira sa roditeljima koji nemaju veze sa tenisom. Ipak, ne biramo gde smo rođeni, pa ne krivim tebe za to. Blagoslovena sam što sam imala takve roditelje i ne bi ih menjala ni za šta na svetu.

Da li si znao da u Alžiru ne postoje turniri za juniore i nijedan profesionalni turnir, kao i nijedan profesionalni trener?

U mojoj državi nije lako biti sportista kao što sam ja. Ne postoji nijedna dvorana u čitavoj državi, u kojoj može da se igra tenis. Ako nedelju dana pada kiše, bekhend vežbam u teretani. Pričaš o sponzorima? Oni ne postoje u Alžiru. Da sam ja bila deo tvog magičnog sveta, privukla bih veliki broj sponzora.

Kako je to kada imaš trenera koji ti pomaže? Ličnog trenera? Fizioterapeuta? Psihologa? Posvećen stručni štab? Teren bi trebalo da odluči o mojoj karijeri, a ne finansije. To nije fer. Uspeli smo da preživimo bez tvog novca do sada, pa ćemo uspeti i bez njega – niko te ni za šta nije pitao", zaključila je Ibu u pismu.

Ibu je snimila dirljiv video koji je obišao svet, u kojem navodi da ova neočekivana kriza pokazuje kakvi su ljudi ustvari.