Novak Đoković Nole, australijan open, melburn
EPA/NARENDRA SHRESTHA
Novak Đoković Nole, australijan open, melburn

EPA/NARENDRA SHRESTHA

Novak Đoković Nole, australijan open, melburn, Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Australiju je prethodnih dana zahvatio brutalan talas neverovatno visokih temperatura, međutim, to kao da ne smeta teniserima. Primera radi, juče je Rafael Nadal na temperaturi od 34 stepena rasturio Stefanosa Cicipasa za samo 100 minuta (6:2, 6:4, 6:0).

PROČITAJTE JOŠ:

Situacija je do te mere alarmantna da divlje životinje masovno umiru na temperaturama koje između 11 i 16 časova dostižu 40. podeok.

Policija Alis Springsa, grada koji se nalazi u severnim teritorijama Australije, saopštila je da je pronašla čak 90 mrtvih divljih konja. Usled velikih isparenja, nesrećne životinje ostale su bez vode, pa su usledili dehidratacija i izgladnjavanje. Preostalih pedesetak konja je kasnije umrlo jer su doživeli teška oštećenja organizma. Nisu ni konji samo stradali - u Novom Južnom Velsu pronađeno je mnoštvo mrtvih slepih miševa, a duž pojedinih rečnih korita viđeno je oko milion mrtvih riba usled suše.

Konji

Profimedia

Konji, Foto: Profimedia

Australija je, inače, prošla dvonedeljne ekstremne temperature koje su srušile rekorde širom zemlje. Ralf Tarner, stanovnik u oblasti u kojoj je nađeno 90 mrtvih konja, opisao je tu scenu kao „masakr“.

Nadal: Novak je favorit protiv Puja

Rafael Nadal je posle pobede nad Cicipasom prokomentarisao meč Đokovića i Puja.

- Biće to veoma zanimljiv duel, ali jasno je ko je favorit. Novak je mnogo puta bio u ovakvoj poziciji, dok je Puju ovo prvi put da se bori za finale grend slema. Istina je, igrao je odlično celi turnir, verovao sam da ima potencijal. Može da pobedi svakoga. Ali, Đoković je, ruku na srce, favorit. Naravno, u tenisu je sve moguće, pa ne znam šta će biti danas u drugom polufinalu, ne bih ništa prognozirao - poručio je Rafa.

 - Bio sam očajan. Nikada nisam video toliko tela na jednom mestu. Ne mogu da verujem da se tako nešto dešava - rekao je Tarner.

Kod dama u finalu Kvitova i Osaka

Petra Kvitova i Naomi Osaka boriće se u ženskoj konkurenciji za pehar Australijan opena. Kvitova je savladala Kolinsovu sa 2:0, dok je Osaka bila bolja od Karoline Pliškove sa 2:1. Finale je na programu sutra od 9.45.

 Sreća u nesreći je da stiže zahlađenje i da će u vreme kada Novak bude igrao polufinalni meč protiv Luke Puja biti oko 25 stepeni (oko 20 časova po lokalnom vremenu). Međutim, prethodno, u 14 časova, očekuje se da u Melburnu bude katastrofalna 43 stepena, što teško da bi iko od tenisera izdržao. Temperature u pojedinim delovima su u prethodne dve nedelje prosečno bile veće za čak šest stepeni nego inače, a petodnevni niz visokih temperatura je najtopliji u istoriji te zemlje.

Vlasti savetuju građane da ne izlaze iz kuće bez preke potrebe, ali to očigledno ne važi za tenisere, jer moraju na „Rod Lejver arenu“, hteli to ili ne. Ipak, ako je za utehu, i ako Nole, nadamo se, bude u velikom finalu protiv arhirivala Rafaela Nadala, u vreme odigravanja meča temperatura neće preći 20 stepeni, što znači da će se igrati po idealnim uslovima...