Novak Đoković
EPA/Andrej Cukić
Novak Đoković

EPA/Andrej Cukić

Novak Đoković, Foto: EPA/Andrej Cukić

"Bilo je strašno to uraditi. U jednom od najstrašnijih perioda u istoriji srpskog naroda. U vremenu sankcija, bombardovanja, užasno teškog života... Stasavali smo i mi kao mlada porodica i on kao teniser. Naša deca su bila mala. Novak je imao 12, Marko 8, Đorđe 4 i zadesilo nas je užasno stanje, to bombardovanje. Zamislite tih 20 najbogatijih država bombarduju jednu malu siromašnu Srbiju i u to vreme smo se krili po skrivištima, ali smo najviše odlazili na terene TK Partizan. Čini mi se da je to najviše spasilo i nas i njega u svom budućem životu, odrastanju i onom što će postati kasnije. Strašno je bilo tada bilo sačuvati život, napraviti bilo šta, ostati normalan u životu, a kamoli početak jedne ovako neverovatne svetske bajke", počeo je Srđan Đoković.

Prilikom odgovora na pitanje kada je saznao da je Novak pretalentovan, dao je savet svim roditeljima.

"Ne možete vi da odlučite da je vaše dete najveći talenat, nego pitate najveće stručnjake svuda oko vas i kada odlazite u svet i tamo pitate relevantne stručnjake. Prvo mi je to rekla Jelena Genčić, pošto ga je trenirala od 6. do 12. godine, kad više nije mogla, uputila ga je kod Nikole Pilića, koji je nastavio dalje do njegove 16. godine da ga trenira. Njegovi tenijski majka i otac. Jelena mi je rekla: 'Srđane, on je mene prevazišao, ja više ne mogu da držim loptu dovoljno dugo i na kvalitetan način da radim sa njim, vreme ja da ima ima muškog trenera, ja imam poverenje u Nikolu Pilića koji ne prima decu ispod 14 godina'. Molila ga je da ode na probu i ostao je četiri i po godine. Ako se mišljenje više stručnjaka poklapa, onda ulažite, rizikujte i šta vam Bog da. Ako se razlikuju, nemojte jer je vrlo skupa zabava. Roditelji budite uz decu, ali budite objektivni i nemojte da ih gurate tamo gde nema materijala".

Srđan Đoković

Printscreen

Srđan Đoković, Foto: Printscreen

Nastavio se razgovor na temu mentalne snage u duelima protiv Federera, ali se otkrilo do kada Novak namerava da se bavi profesionalnim tenisom:

"Zašto se to i dalje dešava sa Federerom koji je i dalje najuspšeniji teniser? Zato što gaji toliki animozitet prema Novaku! Šta misliš, zašto igra u 40. godini i dalje? To je baš super? Pošto mu dišu za vrat i Nadal i Novak, on tu činjenicu da ima neko bolji...

- Dobro to je šampionski ego...

Kakav šampionski ego sa 40 godina. Idi bre, čuvaj decu, bavi se nečim drugim, skijaj...Tenis nije ceo život, to je samo trenutna zanimacija mog sina. Zašto Đole, najmlađi sin nije uspeo u profesionalnom tenisu? Za njega je to bilo suviše obično, jer on ima deset varijanti i dok razmisli, lopta prođe. Novak čime se god bude bavio u budućnosti posle svoje teniske karijere koja će trajati još dve, možda tri godine, biće uspešan sigurno kao što je bio u tenisu", rekao je Srđan.

PROČITAJTE JOŠ: