Novak Đoković
Alo/Marko Metlaš
Novak Đoković i Nikola Pilić

ALO Foto: Marko Metlaš

Novak Đoković i Nikola Pilić, Foto: ALO Foto: Marko Metlaš

Povodom Sretenja i Dana državnosti, Zlatnu medalju za zasluge dobio je između ostalih i Nikola Pilić, legendarni teniski trener.

To je bio povod da u emisiji “Na putu za Tokio” na RTS-u govori o Novaku Đokoviću, uspesima najboljeg tenisera planete i onome što je aktuelno u “belom sportu”.

Nikola Pilić je napunio 80 godina, ali i sada svakodnevno ima četiri sata treninga. I često se čuje sa Novakom – poslednji put je to bilo uoči Australijan opena, kada je Nole pozvao samo da se raspita za zdravlje.

- Pitao me je još nešto o servisu. Odgovorio sam mu: “Što mene pitaš, imaš Gorana Ivaniševića”. Kazao je da želi mene da pita za savet, rekao sam mu za detalj da ide previše levo i da gubi kontrolu. Drago mi je da je osvojio Australiju, to je bio veliki pritisak i znao je da će trijumfom ponovo biti najbolji na svetu. Blizu je 280 sedmica kao “broj 1”. Mislim da u tom segmentu ima šansu da bude najbolji svih vremena - rekao je Pilić.

Kao nepravdu koja je njemu lično napravljena prihvata i zvižduke koje Novak dobija u finalima turnira, čak i u Melburnu gde je sa osam trofeja neprevaziđeni vladar.

- Meč sa Dominikom Timom nije toliko ostao u lošem sećanju, koliko onaj u Londonu protiv Rodžera Federera. Što se mene tiče, to je bila sramota publike. Moraš biti fer, ne možeš aplaudirati ako neko napravi dvosturku grešku. Možeš navijati za Federera, okej. Momak ima 38 godina, ali ne na takav način. Novak je došao iz male zemlje i postao vladar tenisa.

Upoznao je Novaka u Minhenu, gde je godinama imao akademiju. Stvorio je 39 igrača iz prvih 100 na svetu. Kaže, “sa mojim znanjem i nemačkim novcem” da je svašta mogao. Pa i da prepozna budućeg šampiona...

- Ljudi, 99,9% koji se bave i žive od tenisa, nemaju pojma šta je talenat. Talenat je konglomerat od možda 12, 13 ili 14 elemenata. Jednog dana sam rekao Goranu: “Vidiš onog malog sa crnom kosom, odigraj pet minuta sa njim, biće to jako dobro”. Bez preterivanja, igrali su 20 minuta, a Novak nije pogrešio niti jednu loptu – bio je hipnotiziran. Kaže meni Ivanišević: “Šorniko, imate pravo, od ovog malog može biti šta ko”. Tako on kaže na dalmatinskom.

Vremena se menjaju, profesionalni sport postaje još profesionalniji. A, dečak koji je svet gledao širom otvorenih očiju, ne zaboravlja učitelja.

- Ono što mu kažeš, on upija kao sunđer. Ima takve komponente da neće istu grešku 17 puta ponoviti. Tu je bio fantastičan. U oktobru 2018. sam igrao ovde sa Novakom nekih pola sata i neverovatno je kakve je on detalje zapamtio iz akademije. To su mu bile jedne od najboljih godina u detinjstvu, što je za mene veliki kompliment.

Večita dilema koliko je za vrhunskog sportistu važan talent, a koliko rad – ne postoji za Nikolu Pilića. Kaže da je neophodno 100 odsto talenta i 100 odsto rada.

- Mora se raditi i bez velikog rada, bez koncentracije i odricanja, nema šanse. Danas je konkurencija ogromna. Pogledajte koliki je novac sada u pitanju, ja sam igrao Vimbldon za 50 funti. Danas ako izgubiš u prvom kolu, dobijaš 50.000 dolara.