Sorana Kirstea
EPA-EFE/RAY STUBBLEBINE
Sorana Kirstea, Foto: EPA-EFE/RAY STUBBLEBINE

Australijan open igra se od 8. do 21. februara.

Takvi su prvobitni planovi, ali se digla "kuka i motika", pa bi turnir mogao da se pomeri.

Teniserima i teniserkama je obećano jedno pred dolazak u Melburn, a po dolasku se situacija okrenula u nekoliko časova.

Od karantina sa mogućnošću treniranja došlo se do zatvorskih uslova - nema izlazaka iz sobe.

Problemi su nastali nakon što su u čarterima koji su igrače dovozili u Australiju bili pozitivni na koronu.

Organizatori su odlučili da svi koji su bili na spornim letovima iz Los Anđelesa i Abu Dabija moraju u dvonedeljni karantin.

To je iniciralo razgovore između "pritvorenih". Navodno razmišljaju da zatraže pomeranje turnira.

Rumunka Sorana Kirstea je poručila:

- Ljudi se žale kako smo povlašćeni. Nemam problem da ostanem 14 dana u sobi i gledam Netfliks. Verujte, to je ostvarenje sna, čak i odmor. Ono što ne možemo je da se takmičimo pošto 14 dana sedimo na kauču. To je problem, ne pravilo o karantinu. Potrebne su mi barem tri nedelje da bih bila u pristojnoj formi, da mogu da se takmičim na najvišem nivou. Planirala sam da igram, jer su obećali da ćemo imati pet sati dnevno da treniramo dok smo u karantinu, deo za rad u teretani i opuštanje. To je bio dogovor pre ovoga, ali pravila su se promenila preko noći. Da su nam rekli ranije da će biti ovako, ne bih ni putovala u Australiju.

Belgijanka Kirsten Flipkens predložila je.

- Ne, ja nisam bila u jednom od dva "inficirana aviona", ali korektno je reći da bismo ili svi trebalo da budemo dve nedelje u karantinu ili bi Australijan open trebalo pomeriti za još dve nedelje. Dve nedelje u hotelskoj sobi bez treninga je ludilo za igrače.

Julija Putinceva, koja se tokom dana družila sa mišom, jer niko satima nije dolazio da joj pomogne, oglasila se sledećim rečima.

- Ono što ne razumem je da nam niko nikada nije rekao da, ako jedna osoba u avionu bude pozitivna, da će svi iz aviona morati u izolaciju. Dva puta bih razmislila da li da dođem.

Belinda Benčić se žali na to što će posle novih odluka jedna grupa tenisera moći da trenira i bude maksimalno spremna, dok će oni koji su u karantinu 14 dana, bez mogućnosti treniranja, biti totalno nespremni.

- Ne žalimo se na karantin, već na nejednake uslove za treniranje i igranje pre tako važnog turnira. Mi smo odlučili da dođemo pošto su nam prosleđena pravila. Kad smo došli, dobili smo informativnu knjigu pravila sa više novih pravila o kojima nismo imali pojma.

Izgleda da ovo neće tek tako proći organizatorima...

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: