Hjuit i Đoković
EPA-EFE/SCOTT BARBOUR
Hjuit i Đoković

EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Hjuit i Đoković, Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Legendarni Australijanac Lejton Hjuit smatra da način na koji Savet igrača ATP želi da pomogne lošije rangiranim teniserima nije odgovarajući.

S obzirom na to da je teniska sezona suspendovana zbog koronavirusa, mnogi teniseri ostali su bez prihoda. Zbog toga su neki od najboljih igrača sveta, među kojima Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, uz saradnju sa ATP, predložili da se osnuje fond za pomoć lošije rangiranim teniserima. Ideja je da se dela dosadašnjeg prihoda odreknu oni koji su u Top 100.

Nezadovoljstvo zbog toga je prvi izrazio treći teniser sveta Dominik Tim.

"Znam Dominika dobro. Ono što on želi da kaže je da mu nije problem da novac donira određenim organizacijama, kojima je to zaista potrebno u ovom trenutku. Imao je problema sa nekim lošije rangiranim igračima", ocenio je Hjuit.

Dominik Tim

EPA/Lukas Coch

Dominik Tim, Foto: EPA/Lukas Coch

Legendarni Australijanac takođe smatra da ideja nije dobro razrađena.

"Pogledajte primer Džejmsa Dakvorta, koji je radio izuzetno naporno. On je poslednjih godina radio sve što je mogao kako bi se plasirao u Top 100. U ovom momentu ne zarađuje novac. On je u minusu. Ipak, ATP želi da on donira pet ili deset hiljada dolara igračima koji su lošije rangirani i koji se nisu trudili toliko kao on. Mislim da to nije u redu".

Dakvort je trenutno 83. igrač sveta i od njega se očekuje da donira 5.000 dolara. On je u karijeri od nagrada sa turnira zaradio 1.652.348 dolara, a ove godine 121.317 dolara.