Novak Đoković i Rafael Nadal
AP Photo/Andy Brownbill
Novak Đoković i Rafael Nadal

AP Photo/Andy Brownbill

Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: AP Photo/Andy Brownbill

Na ATP kupu nastupiće 24 države raspoređene u Pertu, Brisbejnu i Sidneju tokom 10 dana po prvi put i pružiće vrhunskim teniserima solidnu pripremu za Australijan open.

Novak Đoković i Rafael Nadal pozvali su organizatore ATP Kupa i Dejvis kupa da razmotre moguću fuziju, rekavši da nema smisla imati dva muška ekipna takmičenja u teniskom kalendaru.

ATP kup, međutim, dolazi samo šest nedelja nakon uvodnog izdanja preuređenog Dejvis kupa, vodećeg događaja Međunarodne federacije teniskog saveza (ITF), koji je bio slične prirode i ostaje pitanje da li ta dva turnira mogu postojati paralelno u budućnosti.

"Moramo da imamo jedan događaj Super Svetskog kupa, kako god želite da ga nazovete," izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare Đoković koji je bio drugi na svetu.

"To se neće dogoditi naredne godine ... ali ako se dve strane, ITF-ov Dejvis kup i ATP okupe vrlo brzo, to se može dogoditi možda za 2022. godinu. Nadam se da će se to dogoditi jer je teško naterati vrhunske igrače da se obavežu za oba događaja. I to u šest nedelja, tako da oni zapravo ne pomažu jedni drugima u marketingu, u smislu vrednosti događaja itd. ", rekao je Đoković.

Zabrinutost Đokovića je odjeknula ka Nadalu, koji je rekao da je igranje timskih turnira zbunjujuće.

"Za mene lično nije idealna situacija za naš sport, ali to danas deluje i veoma sam uzbuđen što to možemo promeniti u budućnosti", rekao je Nadal, koji je osvojio peti naslov Dejvis kupa sa Španijom u novembru.

Timovi koji su učestvovali u ovom događaju određeni su rangom pojedinačno najboljih predstavnika na ATP lisi. Šest od najboljih sedam igrača sveta, osim Švajcarske i Rodžera Federera, stigli su u Australiju. Federer se povukao sa događaja da bi proveo više vremena sa porodicom. Britanac Endi Murej i Japanac Kei Nišikori ostali su odustali zbog povrede.

Nosilac Australijan Opena Đoković će u subotu debitovati za ATP kup za Srbiju protiv Južne Afrike u Brizbejnu, dok će Nadal istog dana nastupati za Španiju protiv Gruzije u Pertu.