Novak Đoković
AP/Alessandra Tarantino
Novak Đoković

AP/Alessandra Tarantino

Novak Đoković, Foto: AP/Alessandra Tarantino

Najbolji teniser planete Novak Đoković nalazi se u Londonu gde sprovodi poslednje pripreme za završni Masters sezone. Prvi meč na ATP Tur finalu u Londonu igra u ponedeljak 16. novembra protiv Dijega Švarcmana, a meč neće početi pre 15 časova.

Đoković je pred start Mastersa dao intervju za "Ivning standard"u kom je ponovo govorio o teškom detinjstvu u Srbiji.

Da li će Novak osvojiti pehar u Londonu?

 

- Na neki način sam odrastao u nevoljama, kad bolje razmislim. Odrastajući u zemlji koja je bila u ratu tokom devedesetih, pod sankcijama, embargom, mislim da mi se mnogo toga dešavalo tokom detinjstva. Tako da sam nekako i navikao na to. Kad sam počeo da putujem i doživljavam različite nevolje, nije mi bilo teško da se nosim sa tim, bilo je to nekako urezano u meni. To ne znači da morate da prođete kroz rat da biste stekli neku vrstu otpornosti, ne želim to nikom. To mi daje energiju da dokažem da mogu da uspem bez obzira na prepreke koje su ispred mene - započeo je Novak.

Novak je mirno analizirao situaciju na kraju sezone.

- Kad podvučem crtu ispod sezone koju završavam kao broj jedan i u kojoj sam osvojio četiri titule, bio nepobeđen neko vreme, šta god da uradim ovde, biće odlično. Ipak želim više od toga. To što sam imao mnogo uspeha u prošlosti je veliki motiv, ali može biti i teret, jer ne očekujete manje od sebe. Želim da se fokusiram na tenis i ništa drugo, ali mislim da to više nije moguće. Nisam više u toj fazi života. Imam stvari koje mi se događaju u životu koje ne mogu da zanemarujem i da mislim samo o pobedama, osvajanju trofeja i rušenju rekorda, bez da mislim da decu, porodicu i druge stvari. Pokušavam da balansiram u svemu tome.

Govorio je i o novoformiranoj asocijaciji.

- Razumem da svako ima svoje mišljenje. Poštujem kad neko ima drugačije mišljenje i izražava ga javno, bilo da je reč o asocijaciji igrača, o PTPA. Kritikovali su me mnogo, ali radim ono što mi srce kaže da radim. Pokušavam da stalno podsećam sebe da sve što radim treba da ima pozitivan uticaj na tenis, sport i život uopšte. Naravno, svi pravimo greške, i ja sam ih pravio kao i svako drugi, ali nemam problem sa tim da budem iskren i otvoren.

Na kraju se osvrnuo i na poslednja dva grend slem turnira.

- Kad je reč o Njujorku, otišao sam sa turnira sa nekim razmišljanima koja se ne tiču gubitka zbog forhenda ili bekhenda koji je završio u mreži. A to finale Rolan Garosa? Ne mogu da kažem da žalim za bilo čim, da kažem da sam bio blizu, kad nisam. Bio sam nadigran i posle toga nije bilo teško napraviti korak dalje - zaključio je Đoković.

PROČITAJTE JOŠ: