Demijen Dumusoa
EPA/Francis Malasig
Demijen Dumusoa, Foto: EPA/Francis Malasig

Nije tako česta situacija da vidimo Novaka Đokovića kako besni na sudije, jer je tokom godina postao poznat kao jedan od fer-plej igrača koji priznaju poen protivniku, čak i kada im to ne ide u prilog.

Međutim, u finalu Australijan opena sa Dominikom Timom je Novakov temperament došao do izražaja u sukobu sa sudijom u stolici Damijenom Dumusoom.

U devetom gemu drugog seta, Tim je vodio 15:30 na servisu Đokovića kada je Dumusoa odlučio da je to pravi trenutak da upozori Đokovića zbog prekoračenja vremena za servis.

Tim je osvojio bitan poen za dve brejk lopte, a Dumusoa je odlučio da već u sledećem poenu opet upozori Đokovića i automatski mu oduzme prvi servis. To je potpuno izbacilo iz ritma srpskog igrača koji nakon toga nije mogao da se sastavi.

Potapšao je u Dumusou po patici, zbog čega ga verovatno čeka kazna ATP, pa je zanimljivo videti ko je sudija koji je uspeo da izbaci iz takta Đokovića kako nisu mogli ni mnogi protivnici tokom godina na vrhu ATP tura.

Novak Đoković dodiruje sudiju

EPA/Dave Hunt

Novak Đoković dodiruje sudiju, Foto: EPA/Dave Hunt

Damijen Dumusoa ima zlatnu značku ATP već 11 godina, a već poslednjih nekoliko spada među elitne sudije ATP-a.

Ovaj sudija je rođen 1979. godine u Kresou u Francuskoj i deo je tamošnjeg teniskog saveza, a po struci je menadžer jer je završio studije na Univerzitetu u Dižonu.

U tenisu je od 15. godine kao delilac pravde, a do sada se "specijalizovao" za turnire na šljaci pošto je u Parizu sudio četiri muška finala Rolan Garosa.

Između ostalog bio je i na onom 2016. godine kada je Novak osvojio jedinu svoju titulu u Parizu. Pored toga je sudio i finala 2012, 2015. i 2018. godine.

Pre deset godina je sudio i žensko finale pariskog Gren slema, a pre tri i finale Vimbldona između Rodžera Federera i Marina Čilića.

Dumusoa je poznat kao sudija sa kojim igrači ulaze u konflikte i ima istoriju takvih. Jedan od njih je Nik Kirjos.

Kirjos je protiv imao štošta protiv Dumusoe u nekoliko navrata. Jednom na Mastersu u Šangaju pretprošle godine, a onda i prošle godine kada je igrao na Vimbldonu.

Na terenu se Australijancu tada suprotstavio Nadal, a u stolici Dumusoa. Tokom čitavog meča je trajala svađa između Kirjosa i sudije koji je stalno "kontrirao" problematičnom "Oziju".

Doveo ga je do toga da ga Kirjos posle dodeljene kazne za ponašanje zapita: Da li ti prija toliko moći u stolici, lep osećaj zar ne? Nije se tu zaustavio već ga je nazvao "ništarijom i sramotom za tenis".

Čitava svađa je počela jer Kirjos nije hteo da dugo čeka Nadala kada sa Nik nameštao na servis. Dakle sličan problem kao i sa Đokovićem protiv Tima, samo što je Novak bio na servisu.

Kirjos je na kraju izgubio taj meč sa 6:3, 3:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3).

Fonjini je takođe imao problem sa Dumusuom. Pre nekoliko godina na US Openu igrao je sa Stivom Džonsonom. U sedmom gemu četvrtog seta Fonjiniju je Dumusoa rekao "ako je lopta bila u terenu, izgubio si poen".

Italijan nije mislio da je ta procena dobra. Tražio je da Dumusoa pozove supervizora, ovaj je podržao sudiju i Džonson je osvojio četvrti set i kasnije meč u petom.

Fonjini je ostao ljut na Francuza i rekao mu je "Ti si loš", a kasnije na konferenciji i "on malo malo, pa zaspi u stolici". Taj problem Fabija sa Francuzom je ostao do sada jer je i na Australijan openu ove godine Dumusoa upozorio kaznom Italijana zbog nesportskog ponašanja na meču sa Tenisom Sandgrenom.

I tada je pozvan supervizor Geri Armstrong, s tim što je ovog puta Fonjini dobio dozvolu da ode do toaleta supervizorovom odlukom.

Stefanos Cicipas, mlada teniska zvezda iz Grčke vređala je Dumusou na nacionalnoj osnovi. Ova svađa se desila u prvom kolu US Openu prošle godine, sredinom četvrtog seta, kada je Cicipas igrao sa Rubljovim.

Grk je imao problema sa grčevima i sporo se vraćao na teren posle izgubljenog servisa. Dumusoa ga je upozorio da je vreme da se igra u momentu kada se Cicipas hvatao za torbu da bi uzeo novu traku.

Grčki igrač je tada rekao da mu treba još vremena, na šta je Dumusoa rekao da će biti kažnjen i izazvao besnu reakciju igrača.

- Baš me briga, radi šta hoćeš jer si svakako najgori. Ne znam šta imaš protiv mene, ali pošto si Francuz, verovatno ste svi uvrnuti - rekao je tada Cicipas.

Sada je na red došao i Novak, koji posle meča sa Timom, kakav god ishod bio verovatno neće biti zadovoljan francuskim sudijom.