Nadal, Federer i Đoković
EPA-EFE/Madla Hartz
Novak Đoković

AP/Kamran Jebreili

Novak Đoković, Foto: AP/Kamran Jebreili

Odluka o zamrzavanju ATP liste do 7. juna, direktno ide na štetu Novaka Đokovića, a u korist Rodžera Federera. Najverovatnije nema teorije zavere protiv Novaka, ali činjenica je da je Srbinu sad značajno otežan put ka obaranju rekorda koji je u vlasništvu Rodžera Federera.

Poeni su zamrznuti, samim tim i čitava rang lista. To znači da će Đoković umesto planiranog 5. oktobra, tek znatno kasnije moći da se izjednači sa Rodžerom Federerom po broju nedelja na prvom mestu ATP liste. Naime, nedelje koje sada budu proticale do 7. juna se neće računati u ukupan zbir, pa je Federer miran barem do 2021. godine kada je u pitanju apsolutni rekord od 310 nedelja na prvom mestu ove liste. U ovom momentu je jedini igrač koji je više od 300 nedelja proveo na vrhu, a Novak je trenutno stigao do 281. nedelje, pre nego što je rangiranje zamrznuto. Podsećamo da je ispred Novaka je i Pit Sampras, čiji je rekord trebalo da padne već u aprilu.

Verujemo ipak, da će i pored svih prepreka, Novak ući u istoriju, ne samo po broju nedelja na vrhu ATP liste, već i po broju osvojenih grend slem pehara, a trenutno ih ima 17, dva manje od Nadala i tri od Federera.