Goran Đoković, Novak Đoković, Srđan Đoković, Marko Đoković
ALO! Foto: Marko Metlas
Goran Đoković, Novak Đoković, Srđan Đoković, Marko Đoković

ALO! Foto: Marko Metlas

Goran Đoković, Novak Đoković, Srđan Đoković, Marko Đoković, Foto: ALO! Foto: Marko Metlas

Skoro dva veka Đokovići nisu napuštali Jasenovo polje, ali se sve promenilo posle Prvog svteskog rata. Novakov pradeda Neđeljko je sa svojom suprugom Sarom 20-ih godina prošlog veka prodao kuću u Jasenovom Polju i sa dva sina otišao u selo Voćnjak u Metohiji, gde je dobio zemlju zbog zasluga u ratovima. Tu su mirno živeli dvadesetak godina, sve do Drugog svetskog rata. Početkom najkrvavijeg svetskog rata Đokovići su pobegli nazad u rodno selo jer su strahovali od albanskog noža. Primio ih je - Novak Đoković. U znak zahvalnosti njemu, Neđeljko i mlađi sin Vladimir obećali su da će nekom svom potomku dati ime Novak. Tako je i Vladimirov unuk dobio ime. Da sve bude kao na filmu, govori činjenica da Nole nestvarno likom podseća na pradedu po kom je dobio ime.

Bio na osveštanju crkve

Crkvu u Jasenovu polju je osveštavao mitroplit Amfilohije Radović. Anegdota kaže da je nekoliko hiljada ljudi sa pažnjom i u mukloj tišini slušalo mitropolita sve dok se na cesti nisu pojavio džip koji je dovozio Novaka Đokovića. Tada je nastao haos. Uzalud je Amfilohije pozivao ljude da se smire i dostojanstveno odslušaju njegov govor na osveštanju. Svi pogledi su bili upereni ka Đokoviću, a žamor i smeh su bili mnogo jači od mitropolitovog smirivanja: „Narode, za ime Boga, smirite se za ovaj svečani trenutak.” Bilo je najvažnije dotaći Novaka, potapšati ga po ramenu, a retki su se s njim i slikali.

Život Novaka, pradede najboljeg srpskog spotiste svih vremena, posebno je bio zanimljiv. Predak po kome je Nole dobio ime je bio neverovatan borac i rodoljub. Pradeda Novak je jedno vreme živeo i radio u Čikagu od 1905, a dva puta se vraćao u Crnu Goru da bi učestvovao u balkanskim ratovima. Ubrzo se za stalno vratio u Crnu Goru  gde je radio kao sudija porotnik.

Veoma zanimljiv je i deo porodične priče o Kosovu i Metohiji. Posle Drugog svetskog rata Novakov deda Vladimir se vraća u Metohiju. U Kosovsku Mitrovicu se doseljava 1951. godine. Deset godina kasnije rađa se Novakov otac Srđan. A porodica se početkom osamdesetih seli u Beograd, na Banjicu, gde 22. maja 1987. godine i rodio Novak, prvi od trojice sinova Srđana i Dijane. Ostalo je istorija... 

Komentari (1)

Frcko

14.05.2020 22:44

A sto preskociste Crnu Goru,pa djed mu otole dosao,a izrod od oca se rodi u BG