Federer, Đoković
EPA/Filip Singer
Federer, Đoković

EPA/Filip Singer

Federer, Đoković, Foto: EPA/Filip Singer

Mark Noul, jedan od članova odbora ATP-a, objasnio je i uticaj Rodžera Federera na donošenje odluke o odlaganju svih turnira do 7. juna.

"Rodžer je bio jedan od prvih koji nas je kontaktirao da bi se uverio da će biti urađena prava stvar", naveo je Nouls.

Odluka je donesena neposredno pred početak turnira u Indijan Velsu (iako su prethodno bile najavljene specijalne mere), a davno je bilo poznato da na turniru nećemo gledati i Švajcarca zbog operacije kolena (odjednom otkazao učešće u Dubaiju i Majamiju i spremio se da će izgubiti čak 3.780 bodova). Ipak, on je odlučio da se zauzme za zdravlje svih igrača u strahu od pandemije virusa i predložio da svi turniri budu suspendovani na šest nedelja (do 27. aprila), što je kasnije i produženo.

Rodžer Federer

EPA/Rob Prezioso

Rodžer Federer, Foto: EPA/Rob Prezioso

Ipak, mnogi sumnjaju u njegove motive... Navijači širom sveta navode da bi ovo Federer mogao da uradi kako bi sačuvao trenutni renking (četvrti na svetu), ali i kako bi time sprečio Novaka Đokovića da obori njegov rekord. Da li u svemu ovome ima istine teško je presuditi, ali razloga za sumnju svakako ima.

Nakon ovakve odluke umesto 3.780 bodova Federer će ostati bez samo 500! Naime, doneta je odluka da se rangiranje zamrzne, pa je time i Novak ostao na 281 nedelji na prvom mestu ATP liste. Federer je u tom rekordu i dalje broj 1 sa 310 odrađenih nedelja na vrhu.