Novak Đoković
AP/Kamil Zihnioglu
Novak Đoković

AP/Kamil Zihnioglu

Novak Đoković, Foto: AP/Kamil Zihnioglu

Još jedan dokaz moći! Novak Đoković je izabran za najboljeg tenisera decenije prema uglednom portalu tennis.com. Đoković je u tom periodu uspeo da nadmaši svoje najveće rivale, Rodžera Federera i Rafaela Nadala i osvoji najveći broj Grend slem titula.

Činjenica da je pre početka ove decenije imao samo jednu Grend slem titulu, a da je od 2010. do kraja 2019. osvoijio čak 15, jasno govori koliko je Novak bio dominantan u svetu tenisa.

Novak je u tom periodu ostvario učinak od 627 pobeda i tačno 100 poraza, a sve to uradio je u situaciji kada je publika mahom bila na strani njegovih rivala, Federera i Nadala.

Scene sa ovogidišnjeg finala Vimbldona ostaće mnogima u sećanju, publika je bila uz Federera, ali je srpski as uspeo da sve to prevaziđe i na kraju izađe kao pobednik posle četiri sata ai 57 minuta igre.

Novak Đoković

AP Ben Curtis

Novak Đoković, Foto: AP Ben Curtis

"Đoković je našao način da pobedi. Teniser koji ima 32 godine odigrao je brojne triler mečeve, to finale Vimbldona opisao je kao mentalno jedno od najtežih čiji je bio učesnik".

"Lanac događaja tog dana - Đokovićeva pobeda, publika koja je navijala protiv njega, mediji preokupirani Federerom i Nadalom", sve to je bio siže protekle decenije u muškom tenisu. Suočen sa publikom koja obožava Federera tako dugo, Đoković je pribeoa jednom mentalnom triku verujući da su te ovacije upućene ustvari njemu. Oni su uzvikivali Rodžer Rodžer, a ja sam čuo Novak, Novak", deo je teksta novinara Stiva Tinjora koji govori o Novakovom uspehu u poslednjoj deceniji.

Koliko je Novaku bilo teško svedoče i reči teniskog stručnjaka Pola Anakona.

"Nesreća za Novaka on se pojavio u eri Nadala i Federera. Bio je fantastičan, ali teško mu je jer mnogo ne cene dovoljno to što je on pored njih dvojice učinio", rekao je Anakon.

Novak Đoković

AP Photo/Alastair Grant

Novak Đoković, Foto: AP Photo/Alastair Grant

On je dodao i ovo:

"Novak mora da bude ono što jeste. Kada je opet osvojio Vimbldon više se nije ni trudio da pridobije bilo koga. Nije bilo pada na travu, krika radosti, pokušaja da se slavi uz publiku koja je bila protiv njaga. Pobedio je za sebe. On je šampion, prosto i jednostavno", zaključio je Anakon.

Komentari (2)

Vanesa

12.12.2019 13:54

To care!Zasluženo,nego šta!

Vanesa

12.12.2019 13:54

To care!Zasluženo,nego šta!