Novak Đoković i Fabio Fonjini
instagram printscreen
Novak Đoković i Fabio Fonjini

instagram printscreen

Novak Đoković i Fabio Fonjini, Foto: instagram printscreen

Najbolji teniser sveta Novak Đoković već nekoliko dana animira svoje fanove putem društvene mreže Instagram.

Srpski teniser će ovog puta "ugostiti" kolegu iz Italije, Fabija Fonjinija!

Novak je na početku razgovarao sa fanovima:

"Odbijam da me moja supruga ošiša! Nisam imao ovako dugu frizuru još od 15 godine!" - rekao je Novak te je pozivao Fabija koji je kasnio: "Fabio moj prijatelju, kasniš, donesi nam pastu!"

Na početku su pričali na italijanskom, Fabio je objašnjavao Novaku kako ima tako dobru frizuru!

"Ovo će biti moje vreme da budem arogantan, sa Fabiom ću imati priliku da vežbam na italijanskom" - rekao je Novak.

Novak ističe da je pomalo kao ovaj italijanski teniser:

"Kada sam na terenu, pomalo sam kao ti. Kada se derem i kada lomim reket, tada nisam srećan. Godinama sam sam osećao krivicu zbog toga. Morao sam da se pomirim sa time da sam samo čovek koji može da napravi grešku. Ono što je najvažnije je to kako se oporaviš od takvih situacija"

Italijan ga je pitao o igračima koji nisu u vrhu tenisa:

"Postoje neke priče u medijama oko pomoći teniserima između rankiga od 250 i 750. Dobio sam mnogo pozitivnih poruka zahvalnosti, ali to nije samo moja odluka. Privilegovan sam što mogu da pomognem ostalim teniserima. Ja sam lično zaradio dovoljno novca da mogu da ne igram tenis više. Ipak, postoje oni kojima je potrebna pomoć, bilo je razgovora sa ATP-om koji je napravio fondaciju koja će pomoći igračima. ATP je dao određenu sumu novca o kojoj ne mogu da pričam. Grend slemovi takođe i ITF! Biće preko nekoliko miliona dolara i to od samo ova tri organizatora. Igrači mogu da pomognu koliko hoće, ja sam razgovarao sa Nadalom i Federerom, diskutovali smo o tome da u zavisnosit od rankinga se više donira, ali ne možeš da forsiraš ljude" - rekao je Novak koji se nadovezuje:

"Mnogi teniseri razmišljaju da odustanu od tenisa jer nemaju sponzore, saveze, nikog iza njih da ih podržava! Moramo da razmišljamo o tome kako da pomognemo teniserima, kako bi deca u budućnosti izabrala ovaj sport! Igrači moraju da pokažu ujedinjenost i to da nismo zaboravili na one niže rangirane tenisere!"

"Nekad mi tenis nedostaje, a nekad i ne. Uživam što sam sa porodicom" - rekao je Fonjini koji ističe da mnogo putuju:

"Ja sam samo igrač, ali biće mi mnogo teško da ponovo igram. Karantin u Srbiji se završava 25. maja, u Španiji je još dalje. Biće mnogo teško organizovati turnire. Volim da igram publiku, ne mogu da zamislim Grend slemove bez njih!"

Fonjini

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Fonjini, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Đoković ga potom pitao da li podržava odluku da se igra bez publike:

"I da i ne, mi ipak igramo zbog njih. Postoji nešto iza toga!  Kad smo igrali u Njujorku preko 1000 ljudi dolaze kako bi igrali, jedan kad bi došao bolestan, to bi bilo bomba! Ne vidim zrake sunca!"

Najbolja publika pred kojom je igrao je u Rimu i Napoliju, dok je Novaku:

"Najbolja podrška gde sam imao i svake godine je sva bolja je u Rimu, ali dobra je i u Monte Karlu!" - rekao je Novak!

Pravilo u tenisu koje bi promenili:

"Uvek sam za napredak, pogledajte samo tehnologiju, uvek napreduju telefoni, isto tako i u životu. Morate da napravite inovacije, ne samo vi, nego industrije kao sportovi. Jedna stvar koja me je šokirala je da u Americi i u Evropi, da je prosečni navijač u tenisu 60+ godina. To nije pozitivno za budućnost našeg sporta! Moramo da uradimo nešto da privučemo nove fanove, kao "Next-Gen" turnir u Milanu!" - smatra Novak Đoković.

Novak Đoković

(AP Photo/Lynne Sladky)

Novak Đoković , Foto: (AP Photo/Lynne Sladky)

Fabio Fonjini bi promenio oko praivlo oko trenera na terenu:

"Ja bih dozvolio trenerima, na primer na tom turniru je dozvoljeno da razgovaraš sa trenerom i to preko slušalica" - rekao je Fonjini, na šta se Novak nadovezao:

"Upute trenera se dešavaju u muškom tenisu svakako, stvar je glavnog sudije da li će čuti to ili dozvoliti. Neki koriste signale, ali ja mislim da bi prisustvo trenera trebalo biti dozvoljeno. Ona ne bi trebalo da se čuje, jer će se taj savet čuti i do protivničkog trenera, trebalo bi uraditi kao u fudbalu, kada dođe igrač kod trenera pa mu ovaj šapne!"

"Kad bih mogao da treniram nekog to bi bio upravo ti Fonjini" - kaže Novak, a Italijan je uzvikivao "Srbija, Srbija, Srbija"

Italijan bi trenirao Kirjosa, na šta se Novak nadovezuje: "Znao sam, ja bih ipak trenirao Feliksa Ožera Alijasima. On je sjajan igrač".