Novak Đoković
EPA/Noushad Thekkay
Novak Đoković

EPA/Noushad Thekkay

Novak Đoković, Foto: EPA/Noushad Thekkay

A o kakvoj je to politici pričao Đoković u Melburnu? Onoj o kojoj se i očekuje od predsednika Veća igrača. Posebno pošto su isplivale informacije da je došlo do pobune tenisera koji traže veća primanja, ali i smenu prvog čoveka ATP Krisa Kermonda, kome mandat ističe na kraju 2019. godine. Navodno, članovi Veća igrača su glasali i odlučeno je da se Britancu ne produži ugovor. Za to je glasalo pet članova, dok je četiri bilo protiv.

- Ne znam odakle vam takve informacije. Ono o čemu pričamo na sastanku Veća strogo je poverljivo i ne mogu da govorim o tome. Nismo doneli nikakvu odluku, on će biti predsednik do kraja mandata. A da li će dobiti novi mandat, o tome ćemo odlučiti tokom nekog sledećeg perioda - rekao je Novak.

Britanski „Dejli telegraf“ objavio je i priču da je Vasek Pospišil, član Veća igrača, poslao poruke igračima koji su rangirani između 50. i 100. mesta, u kojem je zatražio od igrača da se pobune i da traže da ATP počne da funkcioniše kao biznis, a da sami teniseri prestanu da budu „gomila uplašene dece“.

Govoreći o ovom problemu, Đoković je akcenat stavio na novac koji igrači dobijaju i čije je iznos povećan u odnosu na prethodni period.

- Mi smo fokusirani na jednaku distribuciju. Želimo da što više igrača živi od tenisa. Često mi pričaju da samo 100 igrača može da živi od tenisa. To želimo da promenimo, da više ljudi može živeti od tenisa. Želimo što više igrača koji mogu da obezbede kompletnim timovima da putuju po svetu. Često se sve svodi na top igrače, a želja svih nas je da fokus bude i na momcima koji igraju u prvim rundama.

Druga tema o kojoj je Novak morao da govori jeste status bivšeg igrača i tenisera Džastina Gimelstoba, člana borda ATP, koji je čeka na početak suđenja zbog optužbe da je Rendalu Kaplanu, prijatelju svoje bivše supruge, naneo teške telesne povrede.

- Svi članovi veća imaju poverenje u Gimelstoba. Dok se ne dokaže da je kriv, on je nevin. Ako bude proglašen krivim, onda to menja stvar.

Od Novaka je traženo i mišljenje o izjavi Ukrajinca Segeja Stahovskog da su veliki broj teniserki lezbijke i da sigurno neće dozvoliti ćerki da se bavi tenisom, posebno zbog toga što je Ukrajinac sada u Veću igrača.

- Ne možemo uvek da se fokusiramo na loše stvari. Rekao je stvari koje nisu dobre, ali to ne znači da on ne radi mnogo za igrače. Naročito za momke koji su između 50. i 100. mesta. Možete da podsećate javnost na negativne stvari i ja tu ništa ne mogu. Ali, zaista ima mnogo pozitivnih stvari - objasnio je Đoković.

A za one koji ne znaju, Novak sutra počinje učešće na Australijan openu, turniru na kojem će pokušati da osvoji sedmu titulu. Rival je Amerikanac Kruger, a početak je zakazan za devet ujutro.