Novak Đoković
AP/Kamran Jebreili
Novak Đoković

AP/Kamran Jebreili

Novak Đoković, Foto: AP/Kamran Jebreili

Pomozi, Bože! Pardon, pomozi, Nole!

Ovako otprilike glasi vapaj, molitva najvećeg broja profesionalnih tenisera, svih onih koji ne pripadaju grupi od 100 vodećih igrača sveta. Čak 400 do juče aktivnih igrača na ivici je finansijske propasti jer više nemaju načina da kroz turnire zarade koju crkavicu.

I svi oni sada spas vide samo u jednom čoveku - Novaku Đokoviću! Najbolji teniser sveta, kao predsednik Saveta igrača, obećao im je da će pokušati način da reši ovaj veliki problem. U „vocap“ grupi u kojoj su umreženi svi profesionalni igrači već se vodi polemika o tome kako da se dođe do rešenja.

- Postoji veliki broj igrača kojima je potreban novac svakog meseca. Postoje i neki koji mogu da prebrode šest meseci bez tenisa, ali većina ne može. Komplikovana je situacija. Gledamo šta možemo da uradimo, ovo nam se nikada do sada nije desilo. Postoji velika zabrinutost za igrače koji su 150, 200, 300. ili 500. na svetu. Oni sada nemaju nikakav način da zarade novac - rekao je brazilski teniser Bruno Soareš, jedan od članova Saveta igrača ATP, u intervjuu za lokalni „La Nasion“.

Sve ovo, upozorava Soareš, može da dovede do novog problema, postoji mogućnost da će slabije rangirani igrači nameštati mečeve po povratku na teren, kako bi nadomestili izgubljeni novac.

- Biće veliko iskušenje za sve one koji tada neće imati novca da putuju na turnire, ako im dođe neko i ponudi im 10 ili 15 hiljada dolara. Mi, kao organizacija, moramo da objasnimo igračima kakve su posledice toga. Tako nešto je teško kontrolisati jer se to događa uglavnom na malim turnirima - zaključio je Soareš.