Mirjana Lučić Baroni
Tanjug/AP
Mirjana Lučić Baroni i Serena Vilijams

Tanjug/AP

Mirjana Lučić Baroni i Serena Vilijams, Foto: Tanjug/AP

Ovo je priča o Mirjani Lučić-Baroni koja je rođena 9.marta 1982 godine u Dortmundu, sa porodicom se kasnije preselila u Makarsku.

Od malih nogu je krenula da se bavi tenisom, za trenera nije mogla da nađe bližu osobu, njen otac Marinko je bio njen trener.

Kada je imala 15 godina počela je da se bavi profesionalnim tenisom i ubrzo je osvojila WTA u Bolu 1997. godine. Te godine je igrala i finale protiv legendarne Nemice Štefi Graf gde je na kraju izgubila (2:6 , 5:7). Uspela je i da ponovi taj uspeh posle 19 godina kada je u finalu izgubila od Karolin Garsije. Nakon te ´97. svi su mislili da će biti u vrhu svetskog tenisa.

Sa uspehom je igrala i u dublu sa Martinom Hingis sa kojom je i osvojila Australijan open, gde je postavila i rekord. Sa samo 15 godina i 10 meseci je uspela da osvoji grend slem titulu što je bio presedan.

Na Vimbldonu ´99 došla je do polufinala pobedivši Moniku Seleš, ipak je poražena od Štefi graf u tri seta.

Goran Ivanišević

Profimedia

Goran Ivanišević, Foto: Profimedia

Nakon tog poraza otkirala je svom prijatelju Goranu Ivaniševiću da je njen otac nasilnik koji maltretira porodicu. Ispričala mu je o svim udarcima i pretnjama smrću koju su dobijali njena majka i ona. Goran je sredio da se Mirjana, njena majka, braća i sestre (njih je bilo četvoro) sakriju u okolini Zagreba gde su čekali da im se odobri politički azil u Americi. U pratnji naoružanih čuvara svi zajedno su pobegli u Njujork, što dalje od svog oca.

"Goran mi je spasao život. Nikada mu to neću zaboraviti", rekla je jednom prilikom Mirjana.

Radila je kao blagajnica na Floridi da bi mogla da prehrani porodicu dok je tenis zapostavila. U periodu od 2003. do 2007. nije odigrala nijedan meč, ubrzo je nestala sa WTA scene.

Možda i prelomni momenat u njenom životu je njen partner, italijanski preduzetnik Daniel Baronija sa kojim se i venčala 2007. godine.

Uz podršku, odlučila je da krene iz početka i već 2009. došla je do svog prvog WTA turnira. Prvi uspešniji momenat nakon njenog oživljavanja je bio 2014. kada je stigla do osmine finala US opena gde je uspela da pobedi par odličnih teniserki. Kada je trijumfovala u Kvebeku postavila je novi rekord, najduži period između dve titule u storiji 1998-2014 (16 godina)

Najveću senzaciju je napravila u januaru 2017. kada je stigla do polufinala Australijan opena. Nije imala sreće pošto se dogodila povreda ramena koja ju je primorala na penzionisanje. 

Danas je ušla u 37. godinu života, gde je najviše posvećena svojoj porodici!

Srećan rođendan Mirjana!