Novak Đoković
Profimedia
Novak Đoković

Profimedia

Novak Đoković, Foto: Profimedia

Uoči okršaja sa Francuzom Žeremijem Šardijem, Novak je u razgovoru sa srpskim novinarima otkrio kako se oseća u ovom trenutku i šta očekuje u naredne dve nedelje.

Profesija sportiste je nekada bila jako poželjna, a Novak je upitan da prokomentariše kakav je njegov stav o tome, posebno u svetlu situacije u svetu u poslednjih godinu dana, ali i neizvesnosti oko svega.

„Iskreno, ne osećam da smo nepoželjni. Jeste da su mediji ovde malo preuveličali neke priče koje su se izdešavale pre nekog našeg dolaska. Onda ono moje pismo sa predlozima, opet naglašavam predlozima, ne zahtevima, kako su ih predstavili u novinama. Neko je to izbacio, iako je to bilo privatno pismo, ali dobro, te stvari se dešavaju, nije mi prvi put. Tu se napravila velika galama i onda se stvori narativ kakav odgovara određenim medijskim strujama, ili političkim, kako god. Generalno, ja ne osećam da smo nepoželjni“, kaže Novak.

On je dodao da su njegova iskustva po izlasku iz karantina bila samo pozitivna.

Ko će proći u narednu rundu AO?

 

„Kada smo izašli iz karantina, dosta vremena sam proveo šetajući među ljudima ovde u Melburnu. Lično, ono što sam ja doživeo, ali i velika većina drugih sa kojima sam pričao, oseća da je većina ljudi ovde srećna što nas vidi, što će neki od njih imati prilike da kupe kartu i dođu i gledaju. Ovo su jako teška vremena u svakom pogledu. Mentalno je jako zahtevno za ljude da ostanu zatvoreni, da nemaju mogućnost da se zabave, odu do pozorišta, do bioskopa, na koncert. Da odu da gledaju neki sportski događaj. To je sve uskraćeno gotovo čitavom svetu. Osim što smo profesionalni sportisti, mi smo takođe i u tom svetu zabave, donosimo ljudima lepe emocije, radost, veselje, sreću, zadovoljstvo, da budu tu, gledaju, da učestvuju uživo sa nama u toj lepoj igri kao što je tenis. Generalno, ne mislim da je situacija onakva kakvom je neki mediji predstavljaju“, jasan je Novak.

ATP kup je prošlost, Srbija nije uspela da se plasira u završnicu, ali je zato atmosfera u našem timu bila odlična i Novak, kao i drugi igrači iz tima će naredne dve nedelje crpeti inspiraciju i zadovoljstvo iz toga.

„Delili smo kuću ovih sedam-osam dana, mi reprezentativci, kao što je bio slučaj i prošle godine. Uvek se dobro zabavljamo, atmosfera je odlična, mi smo svi izuzetno dobri prijatelji, lepo se slažemo“, kaže Novak.

Novak Đoković

Profimedia

Novak Đoković, Foto: Profimedia

Otkrio je i kakve su se stvari dešavale u tom sjajnom društvu srpskih tenisera.

"Anegdota? Igramo karte, igru Uno, baš dosta ga igramo. Onaj ko izgubi obično nešto mora da uradi, tu su padale neke opklade. Nikola Ćaćić je izgubio i onda je morao da ide u Spido gaćama, kad ima najviše ljudi, na plažu i da se tu kupa, da privlači pažnju, da malo pravi budalu od sebe! Malo smo se našalili na taj način, stvarno smo se trudili da provedemo kvalitetno vreme i na terenu i van njega. Ta neka podrška i atmosfera koju mi stvorimo kad smo zajedno u tim reprezentativnim nedeljama nam omogućava i pomaže da igramo najbolji tenis i da damo sve od sebe. Ti rezultati koje smo imali, osvojen ATP kup prošle godine, zatim izvrsni rezultati u poslednjih deset godina u Dejvis kupu, mislim da mora zasluga da se da baš toj atmosferi, toj iskrenosti i otvorenosti među nama, jer da nema toga, stvari bi bile mnogo drugačije. Ipak smo mi individualni sportisti, bavimo se tim pojedinačnim sportom i nemamo mnogo takvih nedelja gde se družimo svi zajedno u kolektivu. Stvarno sam uživao u tome i nadam se tim nekim novim timskim nedeljama".

Mečevi na ATP kupu bili su prilika za Novaka da proveri u kakvoj je formi. Imao je nezgodnih situacija, posebno u meču protiv Aleksandera Zvereva, ali je ostajao miran i koncentrisan, za razliku od prošle sezone kada je, naročito u finišu, bilo dosta situacija u kojima bi se unervozio.

Novak je upitan od čega to zavisi i koliko je mentalno spreman za novi izazov.

Novak Đoković

Profimedia

Novak Đoković, Foto: Profimedia

"To je dobro zapažanje. Jeste, pred kraj prošle sezone mentalno nisam bio toliko svež. Zavisi dosta od toga, pre svega od različitih faktora, pre svega ne samo od fizičke, već i mentalne svežine koju imaš u tom trenutku, neke motivacije... Mene je dosta, kao i mnoge igrače, pogodilo sve ovo sa karantinom, izolacijom. Ipak, nisam ja više mlad teniser, pa da me ne pogađa to što sam odvojen od familije i dece, nedeljama i mesecima. Sada je to drugačije za mene. Nekako osećam da me ta razdvojenost od najmilijih dosta pogađa. Malo sam tužan zbog toga i onda, ti turniri na kraju prošle godine su bili bez publike, nekako i mogućnosti da se izađe bilo gde iz sobe, u tom mehuru, kako ga zovu. Sve je to rezultiralo sa malo slabijim igrama u nekim bitnim trenucima. Opet, nije bilo loše, završio sam godinu kao broj jedan na svetu, tako da se to ne može gledati negativno kad se podvuče crta“, kaže Đoković.

Zadovoljan je u svakom pogledu situacijom pred start prvog grend slema sezone.

"Ovde sam ostao smiren u tim mečevima, drugačija je situacija, svež sam, motivisan da igram najbolji tenis, drugačije se osećam nego što je bio slučaj pre par meseci. I fizički sam spreman i mentalno, uživam na terenu. Rod Lejver arena je moje omiljeno mesto, moj nauspešniji teren u karijeri i ta pređašnja iskustva i doživljaji i uspeh koji sam imao mi samo daju dodatnu motivaciju i samopouzdanje, tako da jedva čekam da krenem. Tih dva singla i dva dubl meča koje sam imao su stvarno odlična priprema, tako da sam već, što se kaže, upalio motore i radujem se svakom novom izazovu“, zaključio je branilac titule na Australijan openu.

Bonus video: 

PROČITAJTE JOŠ: