Vladan Rovčanin
Printskrin youtube
Vladan Rovčanin

Printskrin youtube

Vladan Rovčanin, Foto: Printskrin youtube

Još 2009. godine, kao iseljenik iz Srbije, Vladan Rovčanin (55) je iz Sidneja krenuo na put oko sveta zbog Novaka Đokovića. 

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, najboljeg tenisera planete uživo je gledao na devet grend slemova (Melburn, Njujork, Pariz, London) i svakog puta se kao malo dete radovao Noletovim titulama. Bodrio ga je i u Šangaju, na mnogim mastersima, pa ga ta zadovoljstva prosečno koštaju oko 20.000 američkih dolara godišnje. Međutim, Vladan kaže da ljubav prema Novaku nema cenu...

- Ne žalim novac koji sam do sada potrošio zbog Đokovića. To je čovek koji mi je priuštio neverovatno zadovoljstvo. Privilegovan sam što živim u njegovo vreme. Novak je sinonim svega što je vredno - naglašava Rovčanin. 

Jelena Đoković oduševljena Vladanom

Odmah pošto je zvanična tviter stranica Australijan opena objavila video navijača koji je dobio reket od Novaka Đokovića, njegova supruga Jelena je retvitovala snimak uz srce i komentar: "Najbolji"!

Vladan je čovek u žutom teniskom dresu, kome zavide najveći Novakovi fanovi. Baš njemu je posle epskog finala s Nadalom, nakon sedme titule na Australijan openu, naš as poklonio reket kojim je razbio španskog bika.

- Novak mi je drugi put poklonio reket, odranije imam i njegove patike, ali do juče se nismo upoznali. Došao sam u Melburn park da ga još jednom pozdravim i tom prilikom smo razmenili par rečenica. Nasmejao se kada sam mu rekao da sam uz njega već devet gren slemova i poručio mi je: "Moraš da nastaviš!", verovatno i on smatra da mu donosim sreću.

I deca uz Noleta

Vladan (55) u Sidneju živi sa suprugom Vesnom (50), sinom Matijom (23) i ćerkama Katarinom (19) i Jovanom (16). I svi oni su veliki Novakovi fanovi. U Sidneju je glava porodice Rovčanin dočekan kao junak Australijan opena.

Rovčanin s ponosom čuva Noletove rekvizite u spavaćoj sobi u Sidneju, a za  kaže da često sanja heroja nacije.

- Neverovatno je kakav osećaj imam pred Đokovićeve mečeve. Noću ga sanjam i tačno znam da li će u sledećem meču pobediti ili izgubiti. Bio sam na njegovih devet grend slem finala i na svih devet je trijumfovao. Nije mi se išlo u Pariz 2015. na finale Rolan Garosa, preskočio sam taj duel s Vavrinkom i Nole je izgubio. Sada imam osećaj da do leta 2020. neće izgubiti nijedno grend slem finale. 

Perika pre šajkače

Za razliku od brojnih zemljaka, Vladan na teniske mečeve ne dolazi sa šajkačom. Za to ima objašnjenje:

- Srbiju strašno volim i teško mi je što sam primoran da više od 20 godina živim i radim u tuđoj zemlji. I pored toga, protiv sam nošenja šajkače na sportskim priredbama. Ipak su šajkače za vojsku, za istoriju. Draže mi je da nosim periku u bojama srpske zastave.

Prosto je neverovatno da je posle deset godina prisustva u Novakovoj blizini, tek juče upoznao svog idola...

- Nisam od onih koji bi mu smetali, vukli ga za rukav. Znam da mu je preko glave tolike slave, svi mu prilaze, traže mu autogram, zato poštujem njegovo privatno vreme. Reketi i patike koje sam dobio od Novaka puno mi znače, to su pokloni neprocenjive vrednosti, ne bih ih se odrekao ni za živu glavu. Vratio sam se u Sidnej kao najsrećniji čovek na svetu.
Junak ove naše priče ima veliko navijačko iskustvo s teniskih mečeva, pa ističe jednu stvar...
- Srpski navijači su diskriminisani na velikim turnirima. Organizatori favorizuju Federera i Nadala. Domaćinima ne smeta kada celi stadion, kada 20.000 ljudi u Njujorku, prekida poene uz povike „Rodžer“ ili „Rafa“. Zato kad ja s tribina u pauzi dobacim „Nole“, obezbeđenje bi da me izbaci sa meča. Onda ih ljubazno pitam: „A, koliko decibela dozvoljavate da proizvedem“? Na Australijan openu optužen sam za kršenja pravila tokom meča, a onda sam u želji da sačuvam čast naterao organizatora da pregleda sve snimke sa sigurnosnih kamera da bi ustanovio da sam se, zapravo, držao striktnih pravila na tribini. Dobio sam izvinjenje šefa obezbeđenja, pa su mi dodelili mesto u loži, tik uz Đokovićev stručni štab. Mogu samo da zamislim na koliko je nepravdi Novak naišao tokom karijere.
 

Za dva dana u Melburnu potrošio sam 3.500 dolara

Vladan nam je tek na naše insistiranje ispostavio račun - koliko su ga koštala dva dana boravka u Melburnu, zbog završnice Australijan opena.

- Najveći trošak mi je na ulaznici za finale. Kupio sam je preko interneta za 2.650 dolara! Povratna avionska karta na relaciji Sidnej-Melburn me je koštala 330 dolara, a još toliko sam morao da izdvojim za dva prenoćišta u hotelu. Za rentiranje automobila izdvojio sam 100 dolara, a nešto manje od toga sam platio hranu. Eto, računajte da sam potrošio ukupno 3.500 dolara - kaže Vladan, koji se u Sidneju bavi privatnim biznisom.