ONA JE NOVAKOVA TENISKA MAJKA! Jelena je bila plod zabranjene ljubavi, a njeni preci su oblikovali istoriju Srbije (VIDEO)

Jelena Genčić je otkrila teniske talente kao što su Monika Seleš, Goran Ivanišević i Novak Đoković!

Jelena Genčić i Novak Đoković
Jelena Genčić i Novak Đoković, Foto: youtube/AgapeShow

Jelena Genčić je osoba koja je mnogo dala Srbiji, plodovi njenog rada i dalje su tu!

Mnogi ne znaju da se ona bavila i rukometom, trenirala je u Crvenoj zvezdi, a potom je gradila karijeru u teniskom klubu Partizan.

Više od 20 puta bila je prvakinja Jugoslavije u tenisu, a ujedno je bila i kapiten reprezentacije SFRJ. Osvojila je peto mesto na rukometnom Svetskom prvenstvu 1958. u Nemačkoj sa Jugoslavijom!

Jelena Genčić je završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila je ceo radni vek u školskom i kulturnom programu RTB, kao urednik i režiser programa.

I njena porodica je ispisala stranice srpske istorije, Jelenin deda, Lazar Genčić je bio bečki student medicine koji je postao prvi hirurg u Srbiji, dok je njegova supruga bila praunuka Tome Vučića-Perišić!

Jelena je bila jedno od sedmore dece njenih roditelja, a tek njihova priča je za anale!

"Moj deda Lazar Genčić studirao je medicinu u Beču, posle čega se vratio u domovinu i postao prvi srpski hirurg. Iz strahota Prvog svetskog rata izašao je kao priznati general Srpske vojske. Nikada nije razumeo ni prihvatio odluku njegovog sina, a mog oca Jovana da se 1920. godine u Beču oženi strankinjom Herminom. Pošto je diplomirao na muzičkom konzervatorijumu u Beču, on je prešao u katoličku veru i oženio se s mojom mamom Herminom. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Genčić, inače rođeni brat dede Lazara, nije hteo da prihvati toliku bruku u familiji, pa je nekoliko puta dopisima opstruirao trajni boravak mojih roditelja u Beogradu. Policija mamu sprovede do Beča, a tata sedne u prvi voz i odmah za njom. Oni nisu hteli da se razdvajaju, pa su se na neko vreme skrasili u udžerici u Zemunu" - rekla je jednom prilikom Jelena Genčić za "Blic".

Upravo je brat Lazara Genčića, Đorđe, bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Nikole Pašića i politički vođa zavere protiv kralja Aleksandra Obrenovića.

Jelena je vodila veoma ispunjen život, iako nije imala svoje dece, za nju se može reći da je "teniska majka" najboljeg tenisera sveta:

"Nikada se nisam udavala iako sam nekoliko puta u životu jako volela. Prosto nikada nisam imala potrebe da se vežem za nekog jer mi je familija brojna. Moja braća i sestre imaju puno dece i unučića i jako smo srećni". 

Ona je umrla 1. juna 2013. godine, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana, a Novak je ispunio njihov san, osvojio je Vimbldon i doneo joj je pehar!

Marko je poslednjim avionom otišao u Ameriku kako bi ozdravio, ali se isprečila korona, pomozimo mu!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi