Rodžer Federer, Pavel Golovkin
Tanjug/AP, Pavel Golovkin
Rodžer Federer, Pavel Golovkin

Tanjug/AP, Pavel Golovkin

Rodžer Federer, Pavel Golovkin, Foto: Tanjug/AP, Pavel Golovkin

Švajcarski derbi na Rolan Garosu između Rodžera Federera i Stana Vavrinke, doneo je sve što je mogla publika u Parizu da poželi. Treći reket sveta je pokazao više znanja, slavio sa 3:1 (po setovima 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (7:5), 6:4) i zakazao polufinalni Klasik sa Rafaelom Nadalom iz Španije.

Rafael Nadal

AP/Cristophe Ena

Rafael Nadal, Foto: AP/Cristophe Ena

U prvom setu, koji je trajao 52 minuta, vodila se rovovska borba. Švajcarci su sigurno čuvali svoj servis, pa je pobednika odlučio taj-brejk.

Federer je prvi stigao da oduzme servis Stanu (3:1), ali se Vavrinka revanširao u sedmom poenu smanjivši na (4:3). Do kraja je, ipak, Rodžer još jednom iznenadio velikog prijatelja u devetom gemu (5:4), a potom sa dva vezana servisa stigao do osvajanja ovog dela igre (7:4).

Novak Đoković

AP Photo/Christophe Ena

Koliko je uzbudljiv bio meč, govori da je u drugom setu, viđen samo jedan brejk, ispostavio se dovoljan za Stana da vrati rezultatski egal. Već u trećem gemu brejknuo je Federera, a zatim rutinski sačuvao svoj servis za izjednačenje u setovima.

Uspeo je Federer da prebrodi "krizu" i odgovori u narednom setu. Uz po jedan oduzet servis na obe strane, ponovo je taj-brejk rešavao pobednika. Rodžer je dva puta iznenadio Stana, koji je uspeo da napravi jedan ribrejk, ali to je bilo nedovoljno da osvoji treći deo igre.

I konačno, u četvrtom, taman kada je trebalo, u devetom gemu, pri rezultatu 4:4, Federer je nadmudrio prijatelja, oduzeo mu servis i servirao za prolaz u polufinale. Prvu meč loptu nije iskoristio, ali drugu jeste za konačnih 6:4 i novi megdan sa Rafaelom Nadalom. U prethodnih 38 duela, Španac vodi sa 23:15.