Evo kako se hrani slavna "velika trojka"! (FOTO)

Alo!
Čuvena teniska velika trojka je uvek na radaru javnosti. Od toga šta rade u slobodno vreme, gde se kreću, pa do toga i šta im se nalazi u tanjiru. Svaki teniser je jedinka za sebe i sigurno je pronašao način da svoje telo i metabolizam dovede do savršenstva. Doduše, Novak je često na udaru kritika pa, kada je izjavio da jede hranu bez glutena a kasnije i da je izbacio meso, pojavili su se dušebrižnici koji osporavaju njegovu odluku. Ipak, Novakova odluka po pitanu ishrane je zasigurno dala rezultate, a Đoković je nedavno izjavio da se baš zbog promene u namirnicama oseća nikad bolje.
Nego, da se vratimo na temu. Zavirili smo u jedan običan dan ovih neobičnih sportista, i evo kako se oni hrane. Ko zna, možda vam baš ovo bude motivacija i jedna od novogodišnjih odluka, da promenite nešto u svojoj ishrani i dobijete neke korisne savete.
Čiji vam se način ishrane najviše dopada?
„Telu je potreban šećer. Fruktoza i ostali šećeri koji se nalaze u voću su sjajni za organizam“, rekao je Đoković.
Novakov doručak se obično sastoji od mešavine ovsenih pahuljica, voća, meda i drugih sastojaka koji mu daju vitamine i energiju.
Nole za vreme ručka unosi veliku količinu ugljenih hidrata.

„U toku dana, želim da mi telo bude puno energije i snage, a to postižem kvalitetnom ishranom. Kada jedem ugljene hidrate, sa malo proteina, govorim mom telu da mi je potrebna energija.“ Pasta primavera bez glutena je Novakov izbor - zdrava količina testenine pomešana sa mnogo povrća je njegov idealni obrok za ručak.
Kada dođe red na večeru, Novak se okreće ka proteinima.
NOVAKOVIH 8 PRAVILA
1. Ne jede gluten i mlečne proizvode
2. Šećer svodi na minimum
3. Jelovnik se bazira na povrću, pasulju, ribi, voću orašastim plodovima, semenkana, sočivu i zdravim uljima
4. Godinama ne jede crveno meso
5. Najveći deo jelovnika je biljnog porekla
6. Hranu treba žvakati što duže da bi se bolje svarila
7. Treba naučiti uskladiti hranu sa potrebama tela, dajući mu ono što mu treba i kad treba
8. Čaša mlake vode se pije odmah posle ustajanja
„Kada je vreme za večeru, mom organizmu govorim da mi energija više nije potrebna i da mi treba popravka organizma. Zbog toga ugljene hidrate uveče zamenjujem sa proteinima.“
Brancin sa mangom i papajom je jedna od omiljenih Novakovih večera jer mu upravo pruža proteinski udar koji njegovo telo želi. Takođe je otkriveno da Nole obožava veganske sarme sa kiselim kupusom sa naših prostora. Umesto običnih ćevapa, jede vegan ćevape a isto tako, hamburger je zamenio vegburgerom.
Kada red dođe za užinu, Nole obično svoje telo nagradi slatkim i ukusnim smutijem. U blender ubaci voće - to su najčešće borovnice i banana i pomeša ih sa spanaćem i mlekom. Na ovaj način u telo unese dodatne hranljive supstance i vitamine koje mu telo hrane i regenerišu tokom odmora.
"Jedem namirnice biljnog porekla. Mislim da je to jedan od razloga zašto se tako brzo oporavljam. Nemam alergije koje sam nekada imao i dopada mi se".
Uprkos tome što jede namirnice biljnog porekla, Đoković ne voli da kaže da sebe da je vegan ili vegetarijanac.
"Ne volim etikete, da budem iskren. Jedem namirnice biljnog porekla, već nekoliko godina. Ali, zbog toga što mnogi pogrešno interpretiraju i zloupotrebljavaju te etikete, ne volim da koristim tu reč - vegan".
Kako se hrani Rafael Nadal?
Jednostavni doručak je prava diverzija od onoga što Rafa planira za ručak. Tokom jednog intervjua, Nadal je istakao da je njegovo glavno gorivo morska hrana.
„Ovo ne radim vezano za profesiju“, dodao je Španac. „Jednostavno, riba je moj favorit, pržena ili marinirana. Dodatno, volim da dodam i nekoliko ugljenih hidrata uz pastu ili pirinač. Jednostavno, pre takmičenja ni u kom slučaju ne jedem nešto preterano teško.
Što se tiče večere, Nadal koristi svoje španske korene, a njegova majka mu sprema domaća jela.
„Samo ponekada, ne svaki dan, možete jesti paelju, jer nikako na ovom jakom obroku ne možete igrati tenis.“
„Ja obožavam masline“, jednom prilikom priznao je Španac. „One možda jesu zdrave, ali definitivno ne u količini u kojoj ih ja konzumiram, a pored maslina, druga najlepša poslastica mi je čokolada“.

Izbegava alkohol ali s vremena na vreme uživa u ponekom koktelu.
Zavirili smo i u tanjir slavnog Rodžera Federera
Pre samog meča, ili pre treninga, obavezno jede ugljene hidrate, ali u umerenim dozama.
"Dva sata pre svakog meča obavezno pojedem tanjir paste sa nekim laganim sosom. To radim već 20 godina", kaže Rodžer.
U pauzama često jede energetske pločice i čokoladice, a ponekad se umesto toga odluči za običnu bananu. Federer tokom dugih mečeva često pije i posebne napitke koji nadomešćuju sve minerale koje izgubi putem znoja.
Što se večere tiče, to je obrok u kojem najviše uživa i često menja mesta na kojima jede - jer najčešće večera po restoranima.
"Volim italijansku, japansku i indijsku kuhinju", kaže teniser.
FEDEREROVIH 5 PRAVILA
1. Čaša ceđenog soka uz doručak je obavezna
2. Posle svakog doručka pije šolju sirćeta
3. Dva sata pred svaki meč pojede testeninu s laganim sosom.
4. Jede na svaka dva-tri sata
5. Tokom treninga i mečeva jede energetske pločice i banane
Jednom prilikom je priznao da ranije nije voleo ribu, ali je uz Mirku naučio da je jede i da je kombinuje sa raznim sosevima koji joj daju bolji ukus. Kao junior je bio vegetarijanac, ali danas redovno jede meso.
Priznaje da obožava slatkiše i ne izbegava ih.

"Volim sladoled. Volim čokoladu. Volim slatkiše. I ne osećam se loše zbog toga. Mogu i da ih jedem i da igram tenis", objasnio je u jednom intervjuu. Takođe, budući da je iz Švajcarske, obožava sve vrste sira i rado u njima uživa - ali s merom.
PROČITAJTE JOŠ:
