Rafael Nadal i Rodžer Federer
AP Martial Trezzini
Novak Đoković i Rafael Nadal

Tanjug/AP, Kin Cheung

Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: Tanjug/AP, Kin Cheung

Tim povodom je odgovarao na pitanja ovog lista, a posebno su bila zanimljiva ona vezana za Novaka Đokovića!

Upitan je da li je mislio da će posle teškog poraza u finalu Australijan opena od Srbina 3:0, da će Đoković osvojiti kalendarski Grend slem (sva četri najveća trofeja), Nadal je odgovorio:

"Iako je Novak igrao odlično i da ja nisam bio dovoljno kompetitativan po mom ukus - nisam o tome pomislio ni na sekund, jer znam koliko je to teško. Naravno, Novak ima kapacitet da to ostvari, ali tu se nalaze mnogo dobrih igrača i godina je dugačka. U svakom slučaju, poraz u Melburnu nije bio moj najgori momenat u godinu. Toliko sam bio loš tokom celog meča (6:3, 6:2, 6:3) da nemam razloga da žalim. U stvari, mislim da nisam primenio sve promene u mojoj igri - pogotovo servis, pošto sam od početka te sezone krenuo da koristim novu tehniku prilikom serviranja, a koja je dobro funkcionisala u prethodnih šest mečeva, kada sam izazvao Novaka u finalu!"

2019. godina mu je bila najemotivnija u karijeri:

"Ja sam emotivna osoba. Na primer, 2009. godina je bila sjajna, ali veoma teška za mene, mnogo stvari su se tad desile (Osvojio je jedini Australian open tada, pretrpeo prvi poraz na Rolan Garosu, roditelji mu se razveli). U 2019. godinu sam ušao sa veoma niskom mentalnom snagom, ali sam uspeo da se oporavim i da je povratim na maksimalni nivo! Od Madrida u Maju do kraja godine igrao sam dobro. Od Vimbldona izgubio sam samo jedan meč, to je neverovatno! (Završni Masters grupna faza, poraz od Aleksandra Zvereva)!

Rafa Nadal

EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Rafa Nadal, Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Na šljaci je pobedio 21 put i izgubio je tri mečeva (87.5 odsto uspešnosti) dok je na betonu trijumfovao 31 put i izgubio tri mečeva (91.4 odsto uspešnosti).  Na konstataciju da bolje igra na betonu nego na šljaci, Nadal se nije služio:

"Ne, ne, jači sam na šljaci! Statistika je ono što jeste, ali bilo je lakše pobediti na betonu nakon što sam osvojio Rim i Rolan Garos. Morao sam da se povučem sa polufinala Indijan Velsa, protiv Federera i pre toga na Bersiju protiv Šapovalova.  Mogao sam da izgubim još dva meča, što bi promenilo odnos! Možemo reći da je moj procenat na šljaci mogao biti bolji ove godine, ali stigao sam u tom periodu u ne jednostavnom stanju, posle povrede ruke u Akapulku i povrede kolena na Indijan Velsu. Bilo je prerano da napadnem sezonu šljake! Da sumiram moj pogled ka podlogama: 'Ako sam na maksimalnom nivou, mislim da imam više šansi da pobedim na šljaci nego na betonu!'"

O pritisku protiv Federera u polufinalu Rolan Garosa:

"Bilo je sjajno što sam se sastao sa Rodžerom na Rolan Garosu posle toliko godina (pre toga u finalu 2011.) ali nikad nisam osetio obligaciju da moram da pobedim. Bio sam uveren da sam igrao dobro i da sam spreman za meč, zato sam bio siguran da će sve proći dobro. Kada je neko veoma samouveren, pritisak prirodno izbledi. Sećam se taj dan je bio veoma poseban, sa monstruoznim vetrom. Veoma je iskomplikovao meč. Svakako, da dobijete Federera morate biti na svom maksimumu, to se ne menja!"

Nadal i Federer

AP Martial Trezzini

Nadal i Federer, Foto: AP Martial Trezzini

U prošloj dekadi mislio je da je Federer bolji teniser od njega, sad smatra da se priča promenila:

"Ranije, da naravno, Rodžer je bio kompletniji teniser od mene, na svim površinama. Sada ima 38 godina a ja 33, stvari su se promenile. Očigledno da je jedinstven igrač, koji ima specijalan način igranja i razumevanja tenisa! Između nas dvojice, kad bi definisao ko je jači, rekao bih da je odgovor ko je u boljoj formi u tom momentu. Ja se osećam veoma dobro, dok je on normalan, bolji sam od njega, ali on je najbolji. Bilo bi fer reći da danas nema toliko razlike između nas dvojice. Ko je najbolji? Ako bih želeo da budem iskren rekao bih vam da ne znam!" 

Prošlog meseca, Federer je pobedio Đokovića na Završnom Mastersu što ti je omogućilo da završiš godinu kao najbolji teniser sveta, da li si vrištao ispred televizora?

"Ne ne, nisam vrištao! Svakako, taj meč je bio važan za mene, pratio sam ga mirno sa svog kauča, čak nisam ni stegnuo pesnicu! Drugačije je kada si na terenu i kad sami pravite rezultat. Naravno da sam bio srećan što mi je dao mesto broj jedan na kraju godine, ali to je zato što sam mnogo postigao i mnogo drugih stvari u 2019."

Nadal, Federer i Đoković

EPA-EFE/Madla Hartz

Nadal, Federer i Đoković, Foto: EPA-EFE/Madla Hartz

Debata o najboljem teniseru svih vremena odlučuje broj Grend slem titula?

"Ne gledam to tako. Svi ostali parametri moraju da se uzmu u obzir, iako je naravno uticaj Grend slem titula veoma važan. Druge stvari u svetu tenisa treba da se cene isto! Veoma sam strastven kad je u pitanjku sport i volim da diskutujem o tim stvarim, kao na primer u golfu. Mogu da pričam o Tajger Vudsu svojim prijateljima, ali o meni ne razgovaramo! Kada si sam uključen u takvu debati, nije lako imati mišljenje. Čak i kad bih imao, još teže ga je dati, ne bih smatrao to pravilnim. Tu su mnogo sjajnih eksperata koji misle o tim stvarima!"

Da li bi se penzionisao ako bi Đoković i Federer ostavili reket?

"Iz svog srca, ne znam iskreno! Ovo pitanje nije lako, jer na kraju, sve što su oni postigli možda ima uticaj na mene. Voleo bih da mislim da to nije slučaj, da bih našao motivaciju u sebi i da nisam povezan sa njima. Ali, ne mogu vam reći to a da sam 100% siguran!

Ne zna da li će igrati na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu:

"To bio bio san, ali teško je pričati o tome pošto ima još mnogo godina. Logika kaže da neću biti tamo! Ali da ste mi rekli pre pet godina da ću imati ovakvu 2019. godinu rekao bih vam da je sve moguće! Da ste me 2009. godine pitali da li ću igrati 2020. godine, sigurno bih vam rekao ne! Tako da logika..." - zaključio je Nadal!