Dajana Jastremska
Instagram/dayana_yastremskay
Dajana Jastremska

Instagram/dayana_yastremskay

Dajana Jastremska, Foto: Instagram/dayana_yastremskay

Sad se lepa Ukrajinka i sama našla u neprijatnoj situaciji.

Naime, ona je htela da podrži pokret "Black lives matter" (Crni životi su važni), a to je uradila na kontroverzan način!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Сила ее равна энергии тысячи солнц ✨#DY#odessa#girl#selfie

A post shared by Dayana Yastremska ? (@dayana_yastremskay) on Jun 2, 2020 at 2:33am PDT

Dajana je obojila polovinu svog tela i potpuno se slikala naga uz opis "jednakost"!

Dajana Jastremska

Instagram/dayana_yastremskay

Dajana Jastremska, Foto: Instagram/dayana_yastremskay

Ubrzo je obrisala ove fotografije.

Oglasila se i saopštenjem:

"Ranije u toku dana postavila sam fotografije za koje sam mislila da će proširiti znaćenje jednakosti. Očigledno da je pogrešno razumeta. Upozorena sam oko negativnog uticaja, ali ja nisam i još uvek neću da to gledam kao "crno lice". Nisam htela da karakterizujem, već da podelim svoja osećanja u ovoj trenutnoj situaciji. Svako od nas bi trebalo da bude tretiran isto! Razočarana sam što je moja poruka korumpirana, ove fotografije su podelile ljude umesto da ih zbliže. Zbog toga sam ih izbrisala. Izvinjavam se svakom koga sam uvredila, najiskrenije sam imala dobre namere" - objavila je pismo izvinjenja javnosti Jastremska!

"Blackface" je izraz koji na engleskom doslovno znači "crno lice", a pod kojim se podrazumeva šminka koja za svrhu ima izvođača "transformisati" u karikirani i stereotipni lik crnca. "Blackface" je svoj karakteristični oblik dobio u minstrel šouima u SAD u 19. veku, a koristili su je kako beli tako i crni izvođači.

Sa vremenom je postala simbol rasističkih predrasuda te se od druge polovine 20. veka njeno korišćenje smatra kontroverznim. 

Tako je na primer Robert Dauni Džunior glumio crnca ovom tehnikom, a zanimljivo da je dobio nominaciju za Oskara, upravo za ovu ulogu!

PROČITAJTE JOŠ: