Novak Đoković - Danil Medvedev
EPA
Novak Đoković - Danil Medvedev

EPA

Novak Đoković - Danil Medvedev, Foto: EPA

Srpski teniser Novak Đoković nedavno je osvojio Australijan open, a odmah nakon toga ušao u istoriju "belog sporta" kao čovek sa najduže provedenih nedelja (311) na prvom mestu ATP liste, oborivši tako rekord Rodžera Federera.

Iako gotovo nikada ne dobija pohvale od novinara iz Velike Britanije, sada je i to dočekao. Sajmon Brigs, kolumnista britanskog "Telegrafa" napisao je tekst o našeg asu pod naslovom: "Era Novaka Đokovića: Manjkavi superstar koji zaslužuje više poštovanja za svoju genijalnost"  i jasno poručio - činjenice su činjenice!

- Ovo je njegova 311. nedelja na prvom mestu, što je više nego iko otkad je uvedena rang lista 1973. godine. A opet, čini se da je svet jedva primetio - počinje Brigs o Đokovićevom uspehu i onda se okreće nedavno oborenom rekordu.

- Što više razmišljam o tome, sve sam uvereniji da je Đokovićevih 311 nedelja na 1. mestu najveći uspeh muškog tenisa u 21. veku. I da ga to stavlja u novu kategoriju: ne samo ispred Federera i Nadala, već u takmičenje sa Tajgerom Vudsom, Šumaherom i DŽordanom kao najdominantniji atleta u modernom sportu.

Novak Đoković doček Beograd ATP rekord

ALO/Marko Metlaš

Novak Đoković doček Beograd ATP rekord, Foto: ALO/Marko Metlaš

Brigs ističe koliko je teško uraditi ono što je Novaku pošlo za rukom.

- Ali biti toliko dominantan tokom 2010-ih je nešto neviđeno. Đoković je lider "svetog trojstva". Od početka 2011. godine je osvojio 17 grend slemova, Nadal 11, a Federer četiri. Slika je još jasnija kada se pogleda i na druge najjače turnire - Đoković je osvojio neverovatnih 31 masters 1000 turnir, Nadal ih ima 17, a Federer 10. Za razliku od svojih rivala, on nije dostizao vrhunac samo na grend slemovima, već potpuno razbijajući konkurenciju na 15 ili 16 turnira svake godine. Počeo sam da poslovno pratim tenis u leto 2011. godine, nekoliko meseci nakon što je Đoković započeo dominaciju. Tako da ja znam samo za Novakovu eru - napisao je Britanac, a onda poentirao:

- Uprkos svim njegovim neverovatnim sposobnostima, Đoković ima podjednako kritičara koliko onih koji ga obožavaju. Ali činjenice su činjenice. Ovi podaci cementiraju njegov status kao vodećeg tenisera u prethodnih pola veka - napisao je Brigs o Novaku Đokoviću.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Luka

12.03.2021 07:50

Pa konačno je engleski novinar počeo sportske uspehe meriti rezultaima ,koji su u sportu jedino merilo uspeha,a sve drugo može simpatije/antipatije je mlačenje prazne slame