PODRŠKA NOVAKU STIŽE IZ ŠPANIJE Brinemo za mentalno i fizičko zdravlje tenisera u Australiji!

Kako se početak Australijan opena bliži, takmičari su sve nervozniji

Novak Đoković, Foto: EPA/MorganSette

Teniseri i teniserke koji se takmiče na ovogodišnjem Australijan openu, sve više se kaju zbog svoje odluke. Razlog je dvonedeljni karantin, gde za to vreme ne smeju da napuštaju svoje sobe, a mnogo njih se otvoreno žalilo povodom toga.

Prvi reket sveta Novak Đoković je pokušao da se aktivira povodom ovog problema, i poslao je pismo organizatorima, a većinom su ga napadali zbog toga. Ipak, sada je stigla i podrška. Španci su poslali pismo kolegama u Australiji i izrazili veliku zabrinutost za svoje igrače:

„ Kraljevska teniska asocijacija Španije (RFET) želi da izrazi podršku i solidarnost svim španskim igračima koji pate zbog posledica karantina u Australiji. Dok poštujemo mere i odluke vlasti i teniske asocijacije Australije želimo da istaknemo sledeće:

Da li će Novak izboriti finale u Melburnu?

Ukupan broj glasova: 36

  • Da, boriće se za titulu: 86% (31)
  • Neće stići do finala: 14% (5)

– Igrači su bili upozoreni i obavešteni o mogućnostima diskvalifikacije sa Australijan opena, u slučaju pozitivnih testova na koronu i velikog broja PCR testova koji rade.

– Međutim, niko ih nije obavestio o tome da će biti u strogom zatvorenom prostoru, ukoliko budu u istom avionu sa putnicima koji su pozitivni, bez obzira na fizičku udaljenost igrača ili putnika koji je pozitivan.

– Razumemo mere predostrožnosti i to da su donesene zbog zdravlja igrača, gledalaca, radnika, građana, ali verujemo da te mere treba da budu kompatibilne sa mentalnim i fizičkim zdravljem sportista.

– U specifičnom slučaju dvoje španskih igrača to je veoma kompleksna i ozbiljno kompromitujuća situacija u tom aspektu. Mario Vilelja i Karlos Alkaraz (maloletnik) su zatvoreni u sobi i nije im dozvoljeno da izađu 14 dana, iako su i jedan i drugi imali nekoliko negativnih PCR testova

– Jasno je da ova dvojica igrača, koja su u glavnom žrebu Australijan opena, neće moći da se takmiče u istim uslovima kao ostali i to nije samo problem sa takmičarskog aspekta za prvi grend slem sezone. Problem je što njihova cela sezona može da bude ozbiljno ugrožena zbog karantina od 14 dana

– Pogođeni teniseri su elitni sportisti koji moraju da budu aktivni kako bi mogli da se takmiče i da ostanu nepovređeni. Da ne spominjemo psihološku štetu koja ostavlja uticaj na njih u sportu u kome je mentalna snaga toliko bitna.

Zbog svega ovoga RFET želi da zamoli ljude u australijskom tenisu da reše ovaj problem koji utiče na sve igrače, u ovom slučaju Vilelju i Alkaraza, za koje smo veoma zabrinuti.“

Bonus video: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi