Novak Đoković i Boris Beker
(AP Photo/Ben Curtis)
Novak Đoković i Boris Beker

(AP Photo/Ben Curtis)

Novak Đoković i Boris Beker, Foto: (AP Photo/Ben Curtis)

Legendarni nemački teniser Boris Beker, nekadašnji trener Novaka Đokovića, u periodu od 2014. do 2017. godine, dao je veliki intervju za Eurosport u kom otkrio je kako je počeo da sarađuje sa Srbinom. Nemac je javno otkrio šta je rekao Novaku pre nego što su se dogovorili o saradnji. Novak je krajem 2013. godine, kad je Rafael Nadal opet preuzeo kontrolu na ATP Turu, osetio da nešto mora da menja u igri i želeo je da čuje drugačije mišljenje. Smatrao je da ne bi bilo loše da u rad uključi trostrukog šampiona Vimbldona, koji je, osim što je bio broj jedan bio poznat i po odličnom servisu i igri na mreži. Beker je otkrio šta je bilo prvo što je u jesen 2013. godine, kada su razgovarali o saradnji, rekao srpskom teniseru.

- Razlog što nisi tako dobar sad jer to što si se predobro osećao kao broj jedan na svetu, nisi napredovao. Drugi igrači poput Nadala i Federera su prilagodili svoju igru. Ne sviđa mi se tvoje pozicioniranje na terenu, ne dopada mi se tvoj servis uopšte.

Nemac je oduvek bio poznat po direktnosti i to je nešto što je Đokoviću u tom momentu bilo jako važno.

- Moje obećanje Novaku bilo je to da ću mu uvek govoriti otvoreno istinu, jer sve drugo ne može da funkcioniše, rekao sam mu da ja ne umem da ulepšavam stvari.

Saradnja između Nemca i Srbina se prekinula kad je Novak uzeo šestomesečnu pauzu zbog problema sa povredom lakta. Nemac kaže da i dalje imaju sjajan odnos.

- Na narednim grend slemovima smo se sretali kad god bi imao neku nedoumicu ili pitanje o nekom igraču. Moja vrata su uvek bila otvorena. Odnos igrač-trener se zasniva pre svega na poverenju. Mogu da pomognem igraču samo ako on otvoreno izrazi svoje brige i strahove. Mora da bude potpuno iskren i ja to iskreno cenim.

Beker je odbio sugestiju novinara da se neće vraćati trenerskom pozivu, ali je dodao da će tako nešto biti moguće samo ako ne bude bio u ulozi prvog čoveka u nemačkom tenisu.

- Ako ima igrača koji me zanimaju, koji dozvoljavaju da ih treniram i žele da budu otvoreni sa mnom, to je nešto što bih otvoreno razmotrio. Problem je što se tako troši mnogo vremena. Imam porodicu i druge profesionalne projekte kojima moram da rukovodim. Ne bih to odbacio sasvim, tenis je moja velika ljubav - zaključio je Beker.