Avatar Bob
Profimedia
Avatar Bob

Profimedia

Avatar Bob, Foto: Profimedia

Budući teniseri potencijalno bi mogli biti pošteđeni ozbiljnih povreda, koje uporno uništavaju karijere vrhunskim asovima. To smo videli nedavno na primeru Endija Marija, koji je, po svoj prilici, okončao karijeru zbog povrede kuka, a ni Rafael Nadal ne stoji baš sjajno s kolenom.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Endi Mari

Profimedia

Endi Mari, Foto: Profimedia

Međutim, zahvaljujući novoj tehnologiji, koja snima pokrete tenisera uz pomoć trodimenzionalne optike, stvari će se promeniti. Slična tehnologija primenjuje se u holivudskim filmovima, a cilj joj je da prati opterećenje na zglobovima, kostima i mišićima. Podaci koji se dobijaju mogli bi potpuno promeniti način treninga i kretanja na terenu, pa tako i sprečiti povrede.

Novak Đoković

Profimedia

Novak Đoković, Foto: Profimedia

Doktor Džejms Šipen na univerzitetu u Koventriju.

- Možemo početi da gledamo kakva su opterećenja na mišićima i na skeletu. Interesuju nas potencijalni rizici od povreda. Da li mišići rade prejako? Da li udarci zahtevaju od organizma da se previše sili? Da bismo dobili rezultat, igrači će početi da nose specijalna odela sa 17 senzora, od kojih će jedan biti čak i na reketu i slaće podatke kompjuteru. Te informacije će kreirati avatar koji će se pokretati identično kao i teniser na terenu. Avatar u tom našem programu se zove Bob i potpuno oponaša čoveka. Siguran sam da će sve te informacije biti od velike koristi - rekao je Englez.