Federer, Nadal, Đoković
EPA/NIc Bothma
Federer, Nadal, Đoković

EPA/NIc Bothma

Federer, Nadal, Đoković, Foto: EPA/NIc Bothma

Nema kraja problemima u teniskom svetu koji su počeli sa pandemijom koronavirusa. Zbog pandemije je ATP doneo novu odluku koja se željno iščekivala. Asocijacija profesionalnih tenisera objavila da će novi sistem bodovanja, usvojen u julu ove godine, ostati na snazi sve do 8. marta 2021. ATP lista bila je "zamrznuta" sredinom marta zbog odlaganja svih turnira i otkazivanja velikog broja takmičenja.

Ko će biti najbolji teniser svih vremena?

 

Posle povratka na terene, ATP je doneo odluku o novom načinu bodovanja. U obzir su se uzimali bodovi od marta 2019. do decembra 2020. Sad je taj rok pomeren na 8. mart 2021. Ako igrač ostvari slabiji rezultat na turniru nego prethodne godine, računaće mu se bolji učinak. To znači da nijedan teniser neće imati manje bodova u odnosu na listu koja je zamrznuta u martu, već da može samo da napreduje.

Primera radi, Rafael Nadal će zadržati bodove koje mu je donela titula na Rolan Garosu prošle godine bez obzira šta uradi u nedelju u finalu protiv Novaka Đokovića. Novost je i da će se bodovi sa Australijan opena 2020. igračima sa liste "skidati" tek 2022. godine, ali neće biti uračunati za plasman na Završni Masters za koji će se računati samo bodovi osvojeni tokom 2021. godine. Datum do koga je produžen rok izmenjenog računanja bodova poklapa se sa danom kad bi Novak Đoković mogao da pretekne Rodžera Federera po broju nedelja provedenih na mestu broj 1 na svetu. SVe pod uslovom da do tada Srbin sačuva prvo mesto na svetu.

PROČITAJTE JOŠ: