Novak Đoković I Rodžer Federer
(AP Photo/Tim Ireland)
Rodžer Federer

EPA/Dave Hunt

Rodžer Federer, Foto: EPA/Dave Hunt

Najboljem teniseru svih vremena se ozbiljno drma to zvanje. Rodžer Federer ima 20 grend slem pehara na kontu, ali je pitanje da li će uspeti da ponovo osvoji neki najveći turnir, jer će u avgustu napuniti 39 godina, a uz to sve češće ima probleme i sa povredama. Zbog najnovije, povrede kolena, moraće na operaciju i pauziraće najmanje do juna, što će usloviti sunovrat na ATP rang listi.

Švajcarski teniser saopštio je da zbog operacije neće braniti bodove na turnirima na betonu i šljaci, i da planira povratak na teren na travi. Federer je prošle sezone imao odlično proleće osvojvši Dubai i Majami, a igrao je i finale Indijan Velsa, odnosno četvrtfinala Madrida i Rima i polufinale Rolan Garosa. Rodžer će izgubiti veliki broj bodova, tačnije 3.180. Ovo je ne računajući Hale, koji bi Federer mogao da igra jer dolazi nedelju dana pre početka Vimbldona. Ukoliko Švajcarac propusti i turnir u Nemačkoj, na kojem je osvojio titulu prošle godine, izgubiće čak 3.680 bodova.

Federer trenutno ima 7.130 bodova, što znači da će pasti na nešto manje od 4.000. Primer radi, Aleksander Zverev je trenutno sedmi sa 3.885 bodova. Rodžer neće ispasti iz najboljih deset, ali će znatno pokvariti plasman. To ne bi trebalo da ga brine za Vimbldon jer oni imaju svoju računicu, međutim biće zanimljivo videti na kojem će mestu biti posle Otvorenog prvenstva Velike Britanije. Lako bi moglo da se desi da ne bude među prvih nosilaca na US openu ukoliko ne ostvari značajniji rezultat na Vimbldonu, gde će brati bodove za finale, lane je u epskom meču poražen od Novaka Đokovića.