Novak sa trofejom US Opena
Foto: AP/AP Photo/Manu Fernandez

Novak je u finalu pobedio Danila Medvedeva - 6:3, 7:6 (5), 6:3, nakon tri sata i 17 minuta igre!

Đoković se tako osvetio ruskom teniseru za poraz iz 2021. godine na ovom terenu i došao do 24. grend slem titule.

 

 

Bilo je ovo deseto finale za Srbina na US Openu i četvrta titula. Novak će od ponedeljka ponovo biti prvi na ATP listi sa 3.260 bodova više od drugoplasiranog Karlosa Alkaraza.

Još jednom je Novak pokazao zašto je GOAT, odigrao je spektakularno i u 36. godini svima stavio do znanja da je bez premca. Ove sezone je igrao u sva četiri grend slem finala i izgubio samo na Vimbldonu od Karlosa Alkaraza.

Ono što smo očekivali to smo i dobili, duge, iscprljujuće razmene, vinere iz nemogućih pozicija.

Odlično je Đoković otvorio meč, napravio brejk na startu i to bez izgubljenog poena. Bio je impresivan u gemovima na svoj servis i konstantno vršio pritisak na rivala.

Novak Đoković

EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

 

Propustio je dve set lopte na servis Danila, ali ništa nije mogao, jer se ruski teniser izvukao najviše zahvaljujući dobrim servisima.

Ipak, nije ga to poremetilo, već u narednom gemu je rutinski odservirao za set.

A, onda jedan od najluđih setova u Novakovoj karijeri koji je trajao jedan sat i 45 minuta!

Medvedev je značajno podigao nivo igre, bio gotovo nepogrešiv sa osnovne linije. U nekoliko navrata Đoković od umora nije mogao da stoji na nogama. Morao je da promeni ritam i izađe na mrežu.

Teško da je ikada bolje u karijeri igrao voleje kao ove večeri. Bio je besprekoran u tom segmentu!

Jeste Rus teže dobijao gemove na svoj servis, ali Novak nikako nije uspevao da dođe do prilike za brejk.

Imao je Medvedev set loptu pri rezultatu 6:5, ali je Đoković ponovo odigrao maestralno i dobio još jedan maratonski gem koji je trajao više od deset minuta. 

Otišlo se u taj-brejk, gde ponovo do izražaja dolazi mentalna snaga našeg asa.

Loše je Novak otvorio taj-deo igre, bekhend smestio u mrežu i Medvedev je stekao mini brejk prednosti. Ali, vrlo brzo se Đoković vraća i preokreće rezultat.

Medvedev je zatražio medicinski tajm-aut posle gubitka iscrpljujućeg seta.

Neuporedivo bolje je Novak delovao u nastavku. Izgledao je svežije i odmornije od Rusa koji je počeo da greši, pa Đoković lako dolazi do seta i pobede!

ĐOKOVIĆ - MEDVEDEV 6:3, 7:6, 6:3

Treći set:

6:3 - Kraaaaaaaj! Novak Đoković je osvojio US Open!

5:3 - Bilo je 0:30, delovalo je da bi već sada moglo sve da bude gotovo, ali je Medvedev uspeo da se izvuče. Sada će Novak servirati za titulu.

5:2 - Potvrđuje Novak brejk i to bez izgubljenog poena!

4:2 - Novi brejk pravi Đoković! E, zbog ovoga je najveći ikada. Ostao je smiren, pogodio divan bekhend i sada je na korak od titule!

 

 

3:2 - Najlošiji gem Novak od početka meča i to u trenutku kada je imao priliku da dotuče rivala. Odservirao je duplu servis grešku, izbacivao u aut i praktično poklonio brejk Danilu.

3:1 - Breeeeejk! Potpuno je stao Medvedev, deluje umorno, dok je Novak kao zid.Ovo je sada ogromna prednost!

2:1 - Nije bilo prijatno, stigao je Medvedev do 30:30, ali je Đoković onda odigrao servis volej i ipak sprečio komplikacije. Dugo Novak ovako dobro nije igrao na mreži, voleji su mu besprekorni.

1:1 - Siguran i Rus, gem sa nulom.

1:0 - Miran gem za Novaka na startu trećeg seta.

Drugi set:

Taj-brejk:

 

 

7:5 - Set za Đokovića! Ovaj set je trajao jedan sat i 45 minuta! Nestvaran tenis!

6.5 - Biće set lopta za Novaka.

5:5 - Kakvi bekhendi Novaka Đokovića!

4:5 - Još jedan poen za pamćenje, dobija ga Medvedev.

4:4 - Šteta, veliku priliku je Đoković propustio da napravi mini brejk.

4:3 - Servis-volej je odigrao Novak i to mu se isplatilo.

3:3 - Odličan servis srpskog tenisera.

2:3 - Greši Medvedev, vraća Novak mini brejk.

1:3 - Duga razmena u kojoj je Đoković popustio.

1:2 - Dobar forhend Novaka.

0:2 - Đoković bekhend smešta u mrežu. Mini brejk pravi Medvedev.

0:1 - Prvi poen dobija Rus.

6:6 - Nastavljaju sa brutalnim tenisom. Uspeo je Đoković da spasi set loptu. Bio je ovo još jedan gem koji je trajao više od deset minuta. Idemo u taj-brejk!

5:6 - Tenis sa druge planete igraju ova dva majstora! Poen turnira je dobio Đoković nakon nestvarne defanzive. Ali, onda Rus pronalazi dobre servise i dolazi do gema. Ponovo će Đoković morati da servira za ostanak u setu.

 

 

5:5 - Sada mnogo lakši gem za Novaka. Đoković sjajno igra na mreži, što je od ključne važnosti.

4:5 - Posle dramatičnog gema usledio je jedan ubedljiv za Danila. U narednom Novak servira za ostanak u setu.

4:4 - Kakav gem u kom je Novak Đoković odigrao možda i najbolji polu-volej u karijeri i to na brejk loptu. Tri poena u nizu je Novak osvojio zahvaljujući magiji na mreži. Brutalan tenis, u nekoliko navrata je Đoković jedva stajao na nogama.

 

 

3:4 - Daleko najisicrpljujući gem. Imao je Novak brejk loptu, ali Rus pronalazi dobar prvi servis i odigrava siguran forhend drajv volej. Gotovo svaki poen je bio dug, trče igrači sa jedne na drugu stranu. Đoković je u jednom trenutku pao od umora.

3:3 - Ma sjajno igra Novak. Ubacio je sva četiri prva servisa i opet dobio gem bez izgubljenog poena. Vreme je za brejk.

2:3 - Odoleva Medvedev. Bilo je 0:30, mirisalo na brejk, ali Rus onda pronalazi prve servise i osvaja četiri poena u nizu.

2:2 - Ponovo besprekoran gem za Novaka, sa nulom. Čekamo prvi brejk u drugom setu.

1:2 - Ponovo se igralo na razliku u gemu na servis Danila, ali ni ovoga puta Đoković nije došao do prilike za brejk.

Novak Đoković

AP Photo/Manu Fernandez

 

 

1:1 - Posle maratonskog, usledio je ekspresan gem na Novakov servis, bez izgubljenog poena.

0:1 - Maratonski gem na startug drugog seta. Mnogo oscilacija ima Medvedev na servisu, samo u ovom gemu je dve duple servis greške odservirao. Ipak, Đoković nije uspeo da dođe do prilike za brejk.

Prvi set:

6:3 - Dobija Đoković prvi set! Strpljiv i čvrst poput zida je bio Đoković. Odlično finale gledamo!

 

 

5:3 - Novak nije iskoristio dve set lopte, ali zaista ništa nije mogao, pošto je Rus pronalazio dobre prve servise i uspeo da se izvuče. Ali, sada Đoković servira za set.

5:2 - Odličan je Novak! Ponovo smo videli nekoliko neverovatnih razmena na šta su nas već i navikli. Mnogo toga zavisi od Đokovićevog forhenda koji je u ovom gemu bio perfektan.

4:2 - Forhend je izdao Novaka u ovom gemu. U nekoliko navrata je odlično izgradio poen, ali bi onda taj udarac poslao u aut.

4:1 - Iscrpljujuć gem. Nekoliko neverovatnih razmena, jedna je čak bila i od 36 udaraca i dobio je Danil. Novak je posegnuo za servis-volej igrom i to mu je donelo rezultat. Brutalan tenis gledamo!

 

 

3:1 - Evo prvog gema za Danila. Lako ga je dobio i Novaku prepustio samo jedan poen.

3:0 - Potvrđuje Novak brejk, mada nije bilo lako. Imao je Medvedev 0:30, ali onda naš as osvaja četiri poena u nizu. Ponovo mu je servis pritekao u pomoć.

2:0 - Breeeejk! Fantastični forhend Đokovića, Medvedev se ispromašivao i Novak pravi brejk bez izgubljenog poena. Odličan početak Đokovića.

1:0 - Au kakav prvi gem. Prvi poen je završen greškom Rusa nakon razmene od 19 udaraca, treći posle razmene od 23. Bilo je 30:30, a onda Đoković pronalazi dva odlična servisa i dolazi do uvodnog gema. Ako se po jutru dan poznaje biće ovo dug meč.

22.10 - Igrači upravo izlaze na teren.

 

 

22.00 - Uskoro počinje veliko finale.

 

 

20.45 - Loše je dan počeo po srpski sport pošto su košarkaši u finalu izgubili od Nemačke. Pobedu su ostvarili odbojkaši nad Češkom i plasirali se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Sada su fudbaleri započeli svoj duel protiv Litvanije u kvalifikacijama za EURO, a poslastica večeri biće okršaj Đokovića i Medvedeva.

20.10 - U Njujorku pada kiša i Novak nije bio u prilici da trenira pred finale.

20.00 - Biće ovo 15. okršaj Đokovića i Medvedeva, a Srbin vodi 9:5 u pobedama. Ove godine igrali su dva puta i skor je 1:1, Đoković je slavio u Adelejdu, dok je Danil bio bolji u Dubaiju.

Medvedev je jedinu grend slem titulu osvojio 2021. godine upravo u Njujorku pobedivši Novaka u finalu.

NOVAK SERVIRAO OSVETU MEDVEDEVU I POKORIO NJUJORK Neuništivi Đoković osvojio 24. grend slem titulu i u velikom stilu se vratio na tron

EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

 

19.58 - Medvedev je redom bio bolji od Balasa, O'Konela, Baeza, De Minora, Rubljova i Alkaraza. 

19.56 - Na putu do finala Đoković je redom pobeđivao Milera, Zapatu Miraljesa, Đerea, Goju, Frica i Šeltona. Probleme je imao samo u trećem kolu protiv Lasla, kog je pobedio nakon preokreta sa 3:2, sve druge mečeve dobio je maksimalnim rezultatom.

19.53 - Novaku je ovo četvrto grend slem finale u sezoni. Pehar je podizao na Australijan openu i Rolan Garosu, dok je u finalu Vimbldona izgubio od Karlosa Alkaraza. Sada će u Njujorku pokušati da se domogne 24. grend slem titule.

Novak Đoković

AP Photo/Seth Wenig

 

 

19.51 - Jedan od najznačajnijih dana u istoriji srpskog sporta zaokružiće Novakovo finale. Srpski teniser se deseti put nalazi u meču za trofej US Opena. Titulu je osvajao "samo" u tri navrata, dok je šest puta bivao poražen.

19.50 - Dobro veče i dobrodošli na blog našeg portala posvećen finalu US Opena u kojem se sastaju Novak Đoković i Danil Medvedev. Uz alo.rs pratite sva dešavanja iz Njujorka.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Komentator

10.09.2023 20:33

Pa Djokovic je polu srbin polu hrvat. Jedno je sigurno prvi je na svetu