Novak Đoković
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novak Đoković je osvajanjem Rolan Garosa došao do rekordne 23. grend slem titule i po svim relevantnim parametrima postao najbolji svih vremena (grend slem titule, masters trofeji, broj nedelja na prvom mestu ATP liste, bolji međusobni skor od dva najveća rivala...). Ipak, ima onih koji to i dalje ne priznaju, iako su činjenice neumoljive. A, znate kako se kaže "o činjenicama samo budale raspravljaju".

Novakov inat

Inat - ta čuvena reč od četiri slova zbog koje su Srbi nebrojano puta stradali kroz istoriju, ali i zbog kog su opstajali.

Nije tajna da Đoković gotovo na kom god turniru učestvovao protiv sebe ima i publiku. Sigurno da mu nije prijatno zbog toga, ali je vremenom razvio "debelu kožu" i tu negativnu atmosferu prema njemu pretvara u sopstvenu snagu. Kako je i sam svojevremeno izjavio "oni viču Rodžer, Rodžer, ja čujem Nole, Nole!

Novak Đoković

EPA-EFE/Mohammed Badra

 

 

Na tek završenom Rolan Garosu ponovo smo videli kako je skoro ceo stadion na strani Novakovog rivala, tačnije protiv Novaka su. 

Čak su ga sada teniski stručnjaci žestoko potcenili, tako što su ga stavili u ulogu autsajdera protiv Karlosa Alkaraza. Svaka čast Špancu koji igra fenomenalno, ali proglasiti za izrazitog favorita na grend slemu, protiv čoveka koji je najveće trofeje osvajao 22 puta, malo je neozbiljno. Istina je da je srpski igrao dosta loše pred dolazak u Pariz, mučio se sa formom, ali grend slem je drugi sport. Dobiti tri seta protiv Đokovića postala je gotovo nemoguća misija.

Prema rečima srpskih novinara koji su bili na Rolan Garosu, Novaku je malo zasmetalo što su ga stavili u podređen položaj pred polufinale. Ali, on je to opet pretvorio u sopstvenu prednost. Rešio je svima da stavi do znanja da su ga prerano otpisali i odigrao vrhunski protiv 20-godišnjeg Karlitosa. Bio je potpuno spreman za meč od pet setova i preko pet sati borbe, za razliku od Alkaraza kog su savladali grčevi već na startu trećeg dela igre.

Opet je do izražaja došao taj čuveni inat i Novak je imao odgovor na sve, pa i na provokacije van terena.

Đokovićeva era tek počinje 

Pojedini su se uplašili da bi Đoković uskoro mogao da završi karijeru usled nedostatka motivacije, što bi bilo potpuno razumljivo kada se "pređe igrica". 

Moguće da bi 36-godišnji Beograđanin to i uradio, ali su se opet pojavili dežurni kritičari da mu osporavaju rezultate. Svesno ili ne, oni su zapravo tu da se pobrinu da karijera srpskog tenisera potraje što duže. Moguće da su u stvari oni Noletovi najveći fanopvi. Svi ti koji ga napadaju, kritikuju, osporavaju, izgleda su više zabrinuti za Novaka, od njegovih najvećih navijača.

POČINJE NOVA ĐOKOVIĆEVA ERA Kako su to dežurni kritičari zapravo Novakovi najveći navijači?

EPA-EFE/ANDY RAIN

 

 

Odjednom posle Rolan Garosa, grend slemovi prestaju da budu važni. Oni pak, koji kažu da su bitni turniri "velike četvorke" nalaze nove tenisere, odnosno teniserke koji imaju više grend slem pehara, pa je tako sada Margaret Kort odjednom GOAT sa 24 titule. Nema problema, šta će reći posle Vimbldona kada Đoković i taj rezultat nadmaši. Sada je čak 14 Nadalovih trofeja na Rolan Garosu, važnije od Novakova 23 pehara. A, šta ako se pojavi neki server koji je visok tri metra i nikada ne izgubi, pita se "Gardijan"? I tako u nedogled... Predugačak je spisak nebuloza koji u proteklom periodu pišu kvazi teniski stručnjaci, tačnije oni koji ne mogu da se pomire da je Srbin prosto najbolji i da mu na tome čestitaju.

Samo, svi ti što su protiv Đokovića, ako ga već toliko ne podnose, pa što se trude da mu produže karijeru ili su oni mazohisti? Lepo im Novak kaže, "što me više napadate, ja ću više da pobeđujem" i oni opet nastavljaju.

Kada bi mu čestitali i priznali da je najveći ikada ili barem zaćutali malo, možda bi Novak i rešio da "okači reket o klin". Ovako, Đokovićeva karijera trajaće još dugo, na stranu što je u poznim igračkim godinama.

Ti hejteri, kako se danas popularno kaže, samo su Đokovićeva pokretačka snaga. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading