BLOKBASTER NA ROLAN GAROSU "Autsajder" Novak kroti mladog lava i nastavlja pohod ka besmrtnosti
AP Photo/Manu Fernandez

Novak Đoković u ulozi autsajdera, izazivača. Ovakva rečenica do skora je mogla je da se čuje samo kada bi naš as igrao protiv Rafaela Nadala na Rolan Garosu. Sada su okolnosti drugačije, u Parizu nema Rafe, ali tu je najbolji teniser sveta i igrač koji je u najboljoj formi, Karlos Alkaraz. Španac koji je sadašnjost, ali i budućnost tenisa. Budućnost mu pripada, tu dileme nema, ali sadašnjost, u sadašnjosti se ipak pita i jedan Srbin.

Finale pre finala, meč koji može da odredi istoriju "belog sporta", sudar prvog i trećeg na ATP listi, ili bolje reći najboljeg na svetu i najboljeg u istoriji.

Iskustvo i mladost

Novakova verovatno i najveća prednost je iskustvo igranja u završnici ovako velikih turnira. Čoveka koji je osvojio 22 grend slema trofeja, koji je imao antologijske mečeve sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, ispijao pobednički šampanjac, ali i onaj gorkog ukusa, teško da nešto može da iznenadi i poremeti.

Đoković se u ovakvim situacijama oseća kao u dnevnoj sobi, zna do najsitnijeg detalja šta i kako treba uraditi. Dakle, nervoza ne bi smela da bude prisutna, što se ne može baš reći za Španca.

Novak Đoković

AP Photo/Thibault Camus

 

 

Iako deluje i više nego zrelo za svojih 20 godina, realno je očekivati da ima tremu, što bi Novak mogao da iskoristi. Oseti li Đoković krv, napašće svim silama i iskoristiće i najmanju grešku protivinika.

Biće ovo i okršaj pripadnika "velike trojke", jednog od najstarijeg na ATP turu koji želi da zadrži dominaciju na najvećim turnirima i mladog lava kojem je dosta priča da nova generacija nema šta da traži na grend slemovima dok Novak igra.

Mentalna snaga vs fizička pripremljenost

Novak Đoković je mentalno verovatno i najjači sportista svih vremena. Njegov borbeni duh pomaže mu da dođe do pobede, čak i kada je daleko od najbolje igre. 

Čak i kada je bio otpisan, kao što je prema mišljenju stručnjaka sada slučaj, kada je na ivici provalije, kada mu ništa ne ide u većem delu meča, on ostaje fokusiran, samouveren i smiren. Uostalom, to se vidi u taj-brejkovima koje igra gotovo perfektno. To naravno ne znači da će dobiti taj-brejk protiv Alkaraza, ali što rezultat bude izjednačeniji, Novakove šanse će rasti, premda je Španac dokazao da se ne plaši takvih situacija.

Brutalni Novak

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

 

Kada je u pitanju fizička pripremljenost, tu prednost ima Španac. Na kraju krajeva, to je razumljivo imajući u vidu da je 16 godina mlađi od Novaka. Iako Đoković i fizički deluje sjajno, Karlitos bi trebalo da je spremniji na tom polju ako meč potraje oko četiri, pet sati, pa i duže. Biće to igra nerava, ali i izdržljivosti.

Alkaraz se plasirao u treće kolo Rolan Garosa

AP Photo/Thibault Camus

 

 

I jedan i drugi su do polufinala izgubili po set. Alkaraz je, makar na papiru, imao teže protivnike ali se manje mučio od Novaka, koji je pravi test imao protiv Alehandra Davidoviča Fokine u trećem kolu kog je pobedio posle više od tri i po sata borbe (7:6, 7:6, 6:2). Jeste Novak gubio od Karena Hačanova u četvrtfinalu, ali je fizički zahtevniji bio meč protiv Španca.

Motivacija 

Što se motivacije tiče, i jedan i drugi je imaju na pretek.

Osim borbe za finale Rolan Garosa, vodiće se i borba za prvo mesto. Ukoliko Novak slavi, biće u prilici da se vrati na čelo ATP liste pod uslovom da osvoji i pehar u nedelju.

Ipak, ono najvažnije, Đoković ima priliku da postane besmrtan. Domogne li se Novak Kupa musketara, biće mu to rekordni 23. grend slem trofej, a ujedno bi postao i jedini igrač koji je svaki slem osvajao makar po tri puta.

Brutalni Novak u četvrtfinalu

AP Photo/Thibault Camus

 

 

Takođe, titula u Parizu bi otvorila i vrata kalendarskog grend slema. Vimbldon je gotovo pa "sigurica" za Srbina, a na US openu biće motivisaniji nego ikad, naročito zbog činjenice da mu prošle godine nisu dali da nastupi.

Alkaraz siguran na startu Rolan Garosa

AP Photo/Christophe Ena

 

 

Alkaraz je pak željan da dokaže da može da savlada Novaka u meču na tri dobijena seta i postavi sjajnu platformu za svetlu budućnost koja je pred njim.

Karlos nema slabu tačku. Puca iz svih pozicija na terenu i Novak mora da odigra svoj najbolji meč kako bi trijumfovao. Ukoliko Đoković prikaže svoj najbolji tenis, doći će do pobede čak i protiv čoveka koji nema slabosti.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading