GDE JE I ŠTA RADI POSLEDNJI ČOVEK KOJI JE POBEDIO NOVAKA U AUSTRALIJI? Slučajno počeo da se bavi tenisom, pa doživeo neverovatnu sudbinu i "nestao" sa 24 godine
EPA/ LUKAS COCH

Nakon desete titule Novaka Đokovića na Australijan openu pojavila se anegdota da Srbin u Australiji može da izgubi samo na sudu. 

Ipak, nije baš tako. Osam igrača je uspelo da uradi ono što sada deluje kao nemoguća misija, da skine skalp najboljem teniseru svih vremena u Melburnu (Marat Safin, Pol Goldštajn, Rodžer Federer, Endi Rodik, Žo Vilfrid Conga, Sten Vavrinka, Denis Istomin i Hjeon Čung).

Poslednji kojem je to pošlo za rukom je Hjeon Čung u osmini finala 2018. godine.

 

Sigurno se pitate gde je i šta sada radi taj čovek?

Ostvario je najveću pobedu u karijeri, očekivalo se da bude u samom vrhu, a on je nestao sa teniske scene.

Južnokorejski igrač, nekada veliki talent i azijska teniska nada, od avgusta prošle godine ne nalazi se na ATP listi.

Pobednik prvog izdanja Next Gen ATP Finala, turnira nadolazećih zvezda na kojem je pobeđivao Danila Medvedeva, Andreja Rubljova i Denisa Šapovalova, ispao je s liste najboljih nakon niza povreda koje su zaustavile njegovu karijeru.

Čung je Đokovića te 2018. godine pobedio sa 3:0 (7:6(4), 7:5, 7:6(3)), da bi kasnije stigao do polufinala kada je morao da preda meč Rodžeru Federeru u drugom setu, koji je potom osvojio titulu.

 

 

Nekoliko meseci kasnije Čung je stigao do 19. mesta na ATP listi, što mu je ujedno i najbolji plasman.

Usledile su brojne povrede. Propustio je Rolan Garos te godine, potom i Vimbldon, da bi na US openu bio zaustavljen već u drugoj rundi. Sledeće godine nije igrao na dva grend slem turnira, a u pandemijskoj 2020. nastupio je tek u kvalifikacijama za Rolan Garos.

Povreda leđa zaustavila ga je 2021. i držala ga van terena skoro do kraja prošle godine, kada je nastupio na turniru parova u Seulu. 

Poslednji meč singla mu je onaj u kojem je zaustavljen u kvalifikacijama Rolan Garosa, pre dve i po godine.

Danas Čung ima 26 godina, a zanimljivo da je gotovo slučajno postao teniser. Naime, roditelji su ga poslali na tenis kako bi popravio vid, pošto pati od teškog astigmatizma zbog čega uvek nosi naočare.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading