ĐOKOVIĆA ČEKA NOVI PAKAO? Ko je ministarka koja Novaku sprema agoniju: I prošli put je sve krenulo od nje, poznata je po brojnim aferama
EPA-EFE/Leigh Vogel

I taman kada je delovalo da se stvari vraćaju u normalu i da ćemo Novaka Đokovća gledati naredne godine na Australijan openu, gde bi bio u prilici da se izjednači sa Rafaelom Nadalom po broju grend slem titula, naslućuju se novi problemi.

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Australije i opozicioni poslanik Karen Endrjuz ponovo je udarila na srpskog tenisera. 

Đokoviću je zabranjeno da uđe u Australiju do 2025. godine, ali postoji mogućnost da mu vlada u Kanberi ukine tu zabranu.

ĐOKOVIĆA ČEKA NOVI PAKAO? Ko je ministarka koja Novaku sprema agoniju: I prošli put je sve krenulo od nje, poznata je po brojnim aferama

Tanjug/Ap

 

 

Australija je u julu ukinula pravilo prema kojem se od međunarodnih putnika traži da obelodane svoj vakcinacioni status, a Ðoković je rekao da se nada "pozitivnim vestima" povodom njegove želje da igra na sledećem Australijan openu.

Ipak, traže da se Novaku ne pomogne. Đoković nije komentarisao izjavu Endrjuz, a ministarstvo unutrašnjih poslova Australije ponovilo je da ne komentariše pojedinačne slučajeve. 

NADAL BRINE ZA BUDUĆNOST TENISA Španac uputio neočekivane reči Novaku, pa otkrio šta je najveći problem za beli sport

Bivša ministarka policije je rekla da bi ukidanje zabrane Ðokoviću bio "šamar u lice onima koji su uradili pravu stvar i vakcinisali se".

- Zašto bi se Ðokoviću dozvolilo da se vrati u zemlju? Samo zato što je visoko rangirani teniser sa milionima dolara? Ne bi smelo da za njega važi jedno pravilo, a drugo pravilo za ostale - dodala je Endrjuz.

Šta se dogodilo devet meseci ranije? 

Od nje je počela drama i kada je Novak ove godine trebalo da nastupi na turniru koji je osvajao devet puta.

- Svako ko želi da uđe u Australiju mora se pridržavati striktnih pravila. Iako Vlada Viktorije i Teniski savez Australije dozvole nevakcinisanim igračima da se takmiče na Australijan openu, Vlada Komonvelta sprovodi pravila na granicama - poručila je Endrjuz pre devet meseci.

Na tome se nije zaustavila, ali tada nije direktno pominjala Novaka, iako je svima jasno na koga je mislila.

AMERIKANAC I RUS ZAKRVILI ZBOG SRBINA Đokovićev rekord uzburkao strasti u svetu tenisa

- Od 15. decembra 2021. godine samo vakcinisani vlasnici viza mogu da putuju u Australiju bez da zahtevaju izuzeće i mogu da uđu na naše teritorije bez karantina. Ukoliko doputuje nevakcinisana osoba, mora da pokaže dokaz da ne može da se vakciniše iz medicinskih razloga kako bi dobila isti status kao i vakcinisani. Australijske pogranične snage će nastaviti da obezbeđuju da svi koji dođu na granicu budu u skladu sa striktnim zahtevima za ulazak u zemlju - dodala je Endrjuz.

ĐOKOVIĆA ČEKA NOVI PAKAO? Ko je ministarka koja Novaku sprema agoniju: I prošli put je sve krenulo od nje, poznata je po brojnim aferama

EPA-EFE/JAMES ROSS

 

 

Sve je završeno deportacijom Đokovića iz Melburna gde na kraju nije mogao da brani titulu šampiona, a vlast je sve to predstavila kao da je Đoković opasnost po javno zdravlje.

Prošlo je od tada devet meseci, a sada smenjena Australijanka ponovo želi da napravi problem našem asu. 

Zakon je u međuvremenu promenjen, a Srbin po novim pravilima može neometano da uđe u zemlju. Zapravo, mogao bi da uz deportaciju ima i trogodišnju zabranu izdavanja vize. Očekivalo se da ova odluka bude preinačena sa dolaskom nove vlasti, ali za sada se to i ne pominje. 

Ko je Karen Endrjuz?

Karen Endrjuz je inženjer mehanike i bila je jedna od prve dve žene koje su diplomirale na Kvinslend Institutu za tehnologiju. Dugo je bila supervizor u Viktoriji za naftu. Počela je da se uzdiže na političkoj lestvici tokom 90-ih godina, radila je u Viktorijanskom odeljenju za zdravlje, a onda je radila kao konsultant u industriji.

Vrhunac karijere je bilo ministarska fotelja na kojoj je bila od 2021. godine do 2022, a u tu fotelju je sela nakon što je prethodne tri godine bila ministarka za industriju, nauku i tehnologiju. Promenila je fotelju navodno po kazni jer je maltertirala stariju savetnicu koja je zbog stresa napustila posao. Pre toga je dva puta ulagala pismenu žalbu.

ĐOKOVIĆA ČEKA NOVI PAKAO? Ko je ministarka koja Novaku sprema agoniju: I prošli put je sve krenulo od nje, poznata je po brojnim aferama

EPA-EFE/LUKAS COCH

 

 

Sa Liberalnom partijom je napredovala i polako dolazila do vlasti, a ostaće upamćeno i kako se vređala sa minstarkom Dženom Staki ispred jedne osnovne škole. Razlog je bio što je Staki optužila da je naredila Endruz da je fotografišu. Optužena je tokom 2014. godine od strane „Gold Coast Bulletin“ da je imala neverovatno veliki broj promena ljudi u skupštinskoj kancelariji, te da je stvorila neprijateljsku radnu sredinu.

Za sebe tvrdi da je feministkinja, a 2018. godine je saopšteno da je vlasnica devet nekrentina. Predano je branila Skota Morisona, bivšeg premijera, prilikom svakog skandala što joj je omogućavalo godinama sigurne pozicije u vrhu vlasti. Javnost u Australiji je ne voli i tvrdi da je uvek „gadna“.

Jasno je da je i ovoga puta Novak samo deo političke igre. Ipak, nadamo se da će ovoga puta Đoković uprkos svim preprekama zaigrati na Australijan openu i da će biti u prilici da osvoji 22. grend slem trofej.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
момчи

11.10.2022 11:21

Не секирај се Ђоле, средиће то богови ватре и воде😜😜🙏🙏

момчи

11.10.2022 11:21

Не секирај се Ђоле, средиће то богови ватре и воде😜😜🙏🙏р