ĐOKOVIĆ I NADAL - 59. EPIZODA KLASIKA Najvažniji meč u istoriji tenisa
EPA/ ETTORE FERRARI

Odmah po okončanju žreba, svi su poželeli da u četvrtfinalu Rolan Garosa gledaju novi duel Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. E, pa došao je i taj dan, vreme je za spektakl.

Ovo nije obično četvrtfinale, ovo je meč koji bi mogao da odredi istoriju belog sporta. Rivalstvo koje je odavno prevazišlo okvire tenisa. Ne radi se samo o tome ko će proći u polufinale, ulog je mnogo veći. Neće onaj ko večeras slavi podići trofej, uradiće mnogo više. Ovo je 59. bitka u ratu, možda nije poslednja, ali je verovatno ona koja će odlučiti konačnog pobednika i posle koje će biti poznato ime apsolutnog vladara.

Đoković - Nadal epizoda 59

Novak Đoković i Rafael Nadal sastali su se čak 58 i po tome su rekorderi. Srbin vodi 30:28 u pobedama.

Vreme je za 58. epizodu klasika koji se održava na "Nadalovom terenu". Ako se Rafa negde oseća kao kod kuće onda je to Rolan Garos, gde je izgubio samo tri puta (2009. godine od Robina Soderlinga, 2015. i 2021. od Novaka Đokovića). Dakle, ako neko zna kako protiv Španca u Parizu, onda je to Novak.

 

 

Rivalstvo Novaka i Rafe datira još iz 2006. godine. Prvi put su se sreli baš na Rolan Garosu, kada je Đoković posle izgubljena dva seta meč predao zbog povrede.

ROLAN GAROS DEVETI DAN Eliminacija Cicipasa i Medvedeva obeležili su dan za nama u Parizu, a to je sve uvertira za sutrašnji "klasik" Novaka i Rafe

Ukupno su se na najvećem turniru na narandžastoj podlozi sastali osam puta i "Bik sa Majorke" je slavio u šest navrata. 

Đoković je pobedio u četvrtfinalu 2015. godine (7:5, 6:3, 6:1), kao i prošle godine kada su igrali u polifinalu, kada je prvi reket sveta slavio posle preokreta u četiri seta.

NE MIRE SE SA ODLUKOM ORGANIZATORA Ako Rafa ima neki zahtev, trebalo bi da ga slušamo

Imajući u vidu formu u kojoj se nalaze, da je neka druga podloga u pitanju, Novak bi bio veliki favorit, ali na terenu ,,Filip Šatrije" to nije slučaj. Kao što je i sam Đoković rekao, ne postoji veći izazov u tenisu nego pobediti Nadala na Rolan Garosu, čoveka koji je "Kup musketara" podizao neverovatnih 13 puta.

Ulog nikada veći 

Ne postoji niko ko se bolje poznaje od Đokovića i Nadala, i kod njih nema nikakvih tajni.

Ali, svaki njihov meč nosi posebnu draž, a ovaj 59. ima dodatnu težinu. Njihovi dueli su poput "El Klasika", nešto nalik sudarima Mančester junajteda i Liverpula ili Intera i Milana.

Navikli smo da ih gledamo u finalima, da se bore za trofej, ovoga puta to nije slučaj.

ĐOKOVIĆ I NADAL - 59. EPIZODA KLASIKA Najvažniji meč u istoriji tenisa

EPA-EFE/YOAN VALAT

 

Ipak, pobednik će napraviti džinovski korak ka tituli i dobiće injekciju samopouzdanja pred polufinalni okršaj protiv Karlosa Alkaraza i Aleksandera Zvereva, kao i za eventualno finale.

Španac je rekorder po broju grend slem titula, ima ih 21, Đoković jednu manje. Ukoliko se Rafa domogne još jednog biću veoma blizu da postane najveći teniser svih vremena. Ako pak Novak slavi, baciće rukavicu u lice rivalu, naročito kada se ima u vidu da je naredni grend slem Vimbldon, gde svetski broj jedan ima prednost.

SPEKTAKL ĆE PRATITI CELA FRANCUSKA Istorijski meč Novaka i Rafe gledaće svi u zemlji

Zato bi ovaj meč mogao da igra presudnu ulogu u borbi za GOAT-a.

Novakov put do Rafe

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nalazi se u fantastičnoj formi. Na krilima titule u Rimu nastavio je sa sjajnim igrama u Parizu.

Novak je impresivan od početka Rolan Garosa, sve mečeve je dobio sa po 3:0. 

ĐOKOVIĆ I NADAL - 59. EPIZODA KLASIKA Najvažniji meč u istoriji tenisa

Tanjug/Ap

 

Redom su padali Jošihito Nišioka, Aleks Molčan, Aljaž Bedene i Dijego Švarcman.

Samo je Molčan uspeo da ga uvede u taj-brejk. Očekivalo se da ima možda izvesnih problema protiv Švarcmana, ali to se nije dogodilo.

Još nije imao pravi test, ali zato ga sada čeka veliki, najveći mogući izazov. Na terenu je proveo tri sata manje od Nadala i svež dočekuje ovaj meč.

Nadalov put do Đokovića

Za razliku od Novaka, Nadal je imao dosta lošu uvertiru pred omiljeni mu turnir. Poraz u osmini finala Rima od Denisa Šapovalova, ponovo je osetio bol u stopalu, pa mu je čak i nastup na drugom grend slemu sezone doveden u pitanje.

Ipak, ne deluje da peti teniser sveta ima bilo kakvih fizičkih poteškoća, naprotiv.

I on je bio ubedljiv u prva tri kola (maksimalne pobede protiv Džordana Tompsona, Korentea Mutea, Botika Van De Zandšlupa). A, onda je usledio maraton protiv Feliksa Ože-Alijasima.

ĐOKOVIĆ I NADAL - 59. EPIZODA KLASIKA Najvažniji meč u istoriji tenisa

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Mučio je Kanađanin Rafu, igralo se pet setova, a na terenu su proveli skoro četiri i po sata.

Jasno je da je Novak odmorniji, ali kada izađu na teren sve će to pasti u vodu, zaboraviće se na umor, ignorisaće eventualni bol i teraće jedan drugog do krajnjih granica.

Povela se velika polemika oko odigravanja meča koji je na programu u večernjem terminu, tačnije od 20.45. Takvi uslovi bi trebali više da pogoduju Đokoviću, ali to su faktori koji neće imati ključni uticaj.

Ono što je sigurno, čeka nas novi spektakl, još jedan istorijski meč u kom će rekete ukrstiti dva najveća tenisera svih vremena!

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading