KO JE RIKARDO PJATI? Spasao Novakovu karijeru, verovao u njega od prvog dana, a sada stvara novog Đokovića!
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prvi reket sveta Novak Đoković jedan je od najboljih tenisera svih vremena. 

Osvojio je 20 grend slem titula čime deli prvo mesto na večnoj listi sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Rekorder je po broju provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste, a u svojim vitrinama ima i 37 pehara sa masters turnira što ga čini neprikosnovenim. 

Đoković je nedavno osvojio masters u Parizu tako što je u finalu savladao Rusa Danila Medvedeva, što je bio povod da se oglasi legendarni italijanski stručnjak Rikardo Pjati. 

Kako je Pjati spasao Novakovu karijeru?

Čuveni Italijan je radio sa Đokovićem u periodu između 2005. i 2006. godine i pomogao mu je dosta na početku karijere. Prisetio se toga u razgovoru za "MSN".

SLIČNOST JE NEVEROVATNA! Ovaj srpski heroj je Novakov čukundeda, po njemu je naš slavni teniser dobio ime! (FOTO)

- Bilo je proleće 2005. godine. Uživao sam u uspehu Ivana Ljubičića i želeo sam da vidim neke mlade igrače. Prijatelj mi je rekao da ima tu jedna klinac, 250. na svetu. Gledao sam ga samo jednom u Australiji, kad je ubedljivo izgubio od Marata Safina (6:0, 6:2, 6:1). To je samo dokaz da ne treba da donosite zaključke prerano - rekao je Pjati.

Italijan je otkrio jednu situaciju koja je možda bila i prelomna za Novakovu karijeru.

HRVAT U TRANSU ZBOG NOVAKA! Ivanišević otvorio dušu, otkrio koliko mu znači rad sa Đokovićem!

- Radili smo zajedno oko godinu i po dana. Primetio sam da uvek čkilji pre nego što udari lopticu. Savetovao sam njegovu porodicu da ga odvede kod oftalmologa. Ispostavilo se da je imao duplo manju dioptriju od one što su mu dali - otkrio je slavni Italijan.

Italijan je oduvek verovao u Novaka

Rodžer Federer i Rafael Nadal su tenis podigli na viši nivo. Malo ko je verovao da neko može da prekine njihovu dominaciju. Verovatno ni sam Đoković nije slutio u koje će se visine vinuti.

Ipak, Pjati je od prvih Noletovih teniskih koraka na velikoj pozirnici verovao da će Srbin nadmašiti Švajcarca i Španca.

KO JE RIKARDO PJATI? Spasao Novakovu karijeru, verovao u njega od prvog dana, a sada stvara novog Đokovića!

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

- Još 2006. sam znao da Novak može da postane najbolji na svetu i da igra na Nadalovom i Federerovom nivou, jer je uvek naporno trenirao kao klinac, još kada je radio sa svojom porodicom. Uvek je bio veoma fokusiran i odlučan da postane broj 1 - rekao je Pjati 2011. godine kada je Đoković priredio jednu od najdominantnijih serija na ATP turu i popeo se na čelo ATP liste.

Pjati živi i radi u Bordigeri, gde je i radio sa osvajačem 20 grend slem titula kada je imao 17 i 18 godina. 

Zbog čega Pjati nije ostao Đokovićev trener?

Novak i Pjati su se razišli 2006. godine, kada je Đokovićev glavni trener postao Marjan Vajda. 

Na direktno pitanje da li žali što nije ostao da sarađuje sa Srbinom, jer bi danas imao 20 osvojenih grend slem titula sa njim, Pjati je u razgovoru za "MSN" rekao:

- Ne. Ne žalim. Njegov otac je od mene zahtevao potpunu posvećenost, ali ja sam lojalan svojoj deci i nisam mogao da se odvojim od njim. Tu je bio i još jedan problem. Ljubičić je Hrvat, Đoković je Srbin, situacija na Balkanu nije bila idealna sa te dve zemlje i eto. Ipak, osvajanje grend slema je i danas san za mene koji delim sa Janikom Sinerom i naša potraga za Svetim gralom se nastavlja - objasnio je Pjati. 

KO JE RIKARDO PJATI? Spasao Novakovu karijeru, verovao u njega od prvog dana, a sada stvara novog Đokovića!

Printscreen

 

Pjati je pre Novaka pronašao Ivana Ljubičića na 594. mestu ATP liste i odveo ga na treću poziciju. U decembru 2013, zajedno sa bivšim učenikom Ljubičićem, Pjati je preuzeo brigu o karijeri Miloša Raonića i za kratko vreme ga sa 11. odveo na treće mesto na svetu.

Pjati je inače bio i trener ruske teniserke Marije Šarapove. 

Stvaranje Novakovog naslednika 

Pjati je danas trener italijanskog tenisera Janika Sinera. 

Siner ima 20 godina, deseti je teniser sveta i predstavlja svetlu budućnost "belog sporta".

Mnogi smatraju da će upravo on jednog dana postati novi Novak Đoković. 

Čak je i sam Pjati izjavio da je Janik veoma sličan Srbinu. 

- Janik razmišlja o tenisu 24 sata dnevno. Jedinstvena je ličnost. Mentalno je sličan Đokoviću, oni uvek pokušavaju sve da pojednostave, da ne komplikuju. Novak napreduje stalno, Janik mora da uradi isto – uporedio je Pjati Sinera sa Đokovićem. 

KO JE RIKARDO PJATI? Spasao Novakovu karijeru, verovao u njega od prvog dana, a sada stvara novog Đokovića!

EPA/ Vassil Donev

 

On dodaje da mu je pokazivao mnogo duela u kojem su igrali Federer, Nadal i Đoković, ne bi li ukazao Sineru na neke uobičajene greške i situacije u kojima mora da se koncentriše.

- Pokazivao sam mu mnogo mečeva Federera, Nadala i Đokovića. I to one duele u kojima su igrali loše i pobedili. Mora da nauči da pobeđuje i kada igra nije tu. Janik živi za tenis. Za njega granice ne postoje – zaključio je Pjati.

Đoković i Siner su se sastali samo jednom i to ove godine na mastersu u Monte Karlu kada je Novak slavio u dva seta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Tanja

10.11.2021 08:12

Nije Djokovic jedan od najboljih nego je ubjedljivo najbolji teniser svih vremena.