KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO "ČUDOVIŠTE"? Pet trenutaka koji su od Novaka napravili mentalnu gromadu
Tanjug/Ap

Teško je dati egzaktan odgovor na ova pitanja. Mnogo je faktora uticalo da Novak Đoković postane najbolji u istoriji. 

Dobrim delom Novak je očvrsnuo jer je odrastao u vreme rata i to često ističe. Ipak, nije svim Balkancima svojstveno da idu kraja, obično posustanu kada im je preostalo da zadaju konačan udarac. Ali, sa Đokovićem to nije slučaj. On je najbolji kada je najteže.

KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO

EPA

 

Međutim, nije bio takav na početku karijere. Rastao je iz meča u meč, sazrevao i postajao bolji, a ovo je pet prelomnih trenutaka koji su od Novaka napravili mentalnu gromadu.

Novakov poraz od Melcera

Često se kaže da se iz poraza najviše uči. Eklatantan primer je poraz Novaka Đokovića od Austrijanca Jirgena Melcera u četvrtfinalu Rolan Garosa 2010. godine. 

Vodio je Novak tada sa 2:0 u setovima, a onda je Melcer napravio veliki preokret dobivši tri seta u nizu.

To je Đokovića potpuno slomilo, toliko da je razmišljao da prekine sa igranjem tenisa, iako mu je bilo tek 23 godine.

KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO

EPA/IAN lANGSDON

 

Kako je i sam jednom prilikom izjavio tada mu je mnogo pomogao trener Marijan Vajda, njegov drugi otac. Isplakao se Novak, Slovak ga je pustio da sve iz njega izađe, bile su to lekovite suze.

Mnogima je ovaj poraz prošao ispod radara, ali nema sumnje da je to zapravo bila idealna platforma za nastavak karijere i neverovatnu 2011. godinu u kojoj je postao najbolji teniser sveta.

Đokovićev slom na Rolan Garosu

Opet taj famozni Rolan Garos.

Novak je 2015. godine bio u neverovatnoj formi. Prema mišljenju mnogih, tada je igrao tenis života i svi su ga videli sa toliko željenim trofejom Rolan Garosa.

U četvtrfinalu je Đoković "počistio" sa terena Rafaela Nadala (7:5, 6:3, 6:1). Zar to nije dovoljno da se osvoji "Kup musketara"?

Tada nije bilo, iako je Đoković dobio prvi set protiv Stena Vavrinka u finalu. Međutim, Švajcarac je igrao kao u transu. Napravio je preokret i naneo Novaku jedan od najtežih poraza u karijeri. 

Na ceremoniji dodele trofeja Đoković nije mogao da zadrži suze dok mu je francuska publika aplaudirala. 

Mnogi su tada pomislili da Novak nikada neće osvojiti Rolan Garosa. Tog trenutka je verovatno i on isto mislio.

Ali, taj poraz ga je učinio jačim i kako kaže Karol Bušar u knjizi "Pohod" Đoković je naredne (2016. godine) obrisao suze iz prethodnog finala, pošto je u finalu pobedio Endija Mareja i tako kompletirao sve grend slem trofeje.

Novakova povreda ramena

Novak je 2017. godine ponovo bio na prekretnici. 

U četvrtfinalu Vimbldona protiv Tomaša Berdiha doživeo je povredu lakta koja ga je več mučila neko vreme. Predao je Novak tada Čehu i napravio pauzu od pola godine.

Vratio se na teren na Australijan openu naredne sezone i doživeo poraz od Hjeon Čunga, zatim su usledila dva debakla na Majamiju i Indijan Velsu od Tara Danijela i Benoe Pera.

Lomio se tada Novak, da li da kaže da tenisu zbogom ili da pokuša još jednom?

KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO

Tanjug/Ap

 

Vratio je u svoj tim Marijana Vajdu i ljude koji su sa njim bili gotovo tokom čitave karijere i krenuo ponovo da se penje na vrh.

Dok su mnogi govorili da je gotov i da treba da se povuče, Đoković je ćutao i posvetio se povratku na staze stare slave.

I uspeo je u tome, a kao kruna povratka bila je titula na Vimbldonu 2018. godine.

Antologijski Vimbldon 2019. godine

Bez ikakve dileme najuzbudljive grend slem finale odigralo se 2019. godine kada je Đoković pobedio Federera sa 3:2 u setovima.

Bio je to antologijski meč u kojem je Novaka spasao dve meč lopte na servis Švajcarca i došao do titule.

Ništa tada nije bilo na strani srpskog tenisera. Po svim statističkim parametrima Federer je bio bolji, jedino je Đoković imao manji broj neiznuđenih grešaka.

KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO

EPA-EFE/NIC BOTHMA

 

Nije tada Novak protiv sebe imao samo Rodžera, već i nekulturnu publiku koja je na sve načine pokušavala da ga poremeti. 

U redu je navijati za svog favorita, ali ono što je radila publika na Vimbldonu prešlo je sve granice. Ometali su Đokovića, aplaudirali mu na duple servis greške i činili sve samo da ga izbace iz takta.

Ipak, ništa im nije pomoglo, jer je Nole neprikosnoven u psihološkim igricama. Oni uzvikuju "Rodžer, Rodžer", a on čuje "Nole, Nole"!

Diskvalifikacija sa US opena

Najbizarniji trenutak u Novakoj karijeri dogodio se u četvrtom kolu US opena protiv Pabla Karenja-Buste 2020. godine.

Nakon gubitka jednog gema, Novak je nehotice pogodio linijskog sudiju u vrat i dobio diskvalifikaciju.

Uzalud su bila njegova objašnjenja da to nije namerno uradio, organizatori su odlučili da ga izbace sa turnira.

Postojala je bojazan kako će se Novak nositi sa tim. Doživljavao je bolne poraze, ali sa ovim je morao da se suoči prvi put. 

KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO

EPA-EFE/JASON SZENES

 

Naravno, dežurni kritičari su jedva dočekali da osuju paljbu po njemu. Pomislili su da su ga slomili. Ali, prevarili su se.

"Kada te život gađa kamenjem na tebi je da li ćeš da od toga napraviš zid ili most", stara je izreka.

Novak je napravio toliko čvrst most po kojem bezbedno korača da ga je nemoguće srušiti. Posle svakog udarca postajao je sve jači i evo ga sada 2021. godine, nepobediv je.

Jednostavno, Đoković je nesalomiv i sada je samo nebo granica.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading