BESMRTAN! Doktorska disertacija Novaka Đokovića
EPA-EFE/NEIL HALL

Pre tačno 27 godina jedan sedmogodišnji dečak pravio je vimbldonski pehar od kartona i sanjao da jednog dana on bude na najvećoj teniskoj pozornici sa najvećim trofejom u rukama. 

Dečački snovi su se ostvarili i Novak Đoković je na javi po šesti put u karijeri osvojio omiljeni mu turnir - Vimbldon.

Malo njih je verovalo, mnogi su ga potcenjivali, neki mu se čak i zlurado smejali, a on je sanjao i dosanjao svoj san. Nije se osvrtao na "kerove koji su lajali", već je mirno, ponosno i dostojanstveno koračao ka cilju. 

BESMRTAN! Doktorska disertacija Novaka Đokovića

EPA

 

I evo ga, 34-godišnji teniser iz Srbije popeo se na Mont Everest. Postao je najbolji teniser svih vremena i to je činjenica sa kojom su se u nedelju 11.07.2021. pomirili svi, čak i oni koji ne mogu da mu oproste uspeh, oni koje boli što je iznad svih, što je pokvario žurku Rodžera Federera i Rafaela Nadala, što je pokorio svaki kontinent i osvojio svaki turnir i što su iz kurtoazije morali da ćute kada je kralj držao završnu reč.

Novak - mentalna gromada

Da je Novak Đoković mentalna gromada toliko često se koristi u poslednje vreme da je postalo fraza. Ali, kako drugačije opisati ovog čoveka, kojim epitetom?

Od prvog poena finala Vimbldona protiv Matea Beretinija osetila se nervoza, tenizija, sve je bilo na ivici žileta. Nikako Novak nije uspevao da "pusti ruku", raširi ramena, bio je stegnut i pritisak je činio svoje što je razumljivo, ulog je bio ogroman. 

Čak i kada je poveo sa 5:2 nije to bio onaj Novak kakav nas je navikao. Falilo je oštrine, prodornosti u njegovoj igri. Uspeo je Beretini da se vrati u igru i dobije prvi set u taj-brejku u kojem je Đoković donosio loše odluke.

I kada bi verovatno svaki drugi teniser klonuo i doživeo ekspersan poraz, Novak pokazuje zašto je najbolji svih vremena.

Mirnoća, koncentrisanost, odlučnost i istrajnost! Sve se to moglo pročitati na Novakovom licu početkom drugog seta. 

BESMRTAN! Doktorska disertacija Novaka Đokovića

EPA-EFE/NEIL HALL

 

Delovao je toliko fokusirano da ga apsolutno ništa nije moglo poremetiti, čak ni vimbldonska publika sa kojom je već navikao da igra psihološke igrice. Oni uzvikuju ime njegovog rivala, a on čuje "Nole, Nole!"

Kada je Đoković u takvom stanju ne postoji teniser koji ga može pobediti. Novak plete mrežu iz koje rival ne može da se iskobelja. Samo je pitanje na koji način će doći do pobede, šta će iskoristiti iz svog prebogatog arsenala da protivniku zada konačan udarac.

Svaki važan poen prvi reket sveta igrao je na najvišem nivou, terao Beretinija na udarac više, kretao se tako da je Italijanu teren izgledao suviše mali.

Čitao je Novak Mateov servis i slao one čuvene riterne, menjao ritam, izlazio na mrežu i došao do pobede. 

Ne može se izdvojiti udarac kojim je Đoković pobedio Beretinija. Tačnije, nije Novak pobedio zbog tog i tog poena, pobedio je zbog neverovatne mentalne snage koja je jača od i od najjačeg servisa na svetu.

Bila je to doktorska disertacija Novaka Đokovića.

Đokovićev šamar dežurnim kritičarima

Mnogima su u nedelju brideli obrazi dobiviši šamar od najboljeg tenisera svih vremena.

Provocirali su ga, nipodaštavali njegove pobede, dizali u nebesa Federera i Nadala, a šta je Novak radio? Novak je ćutao i odgovorio im onako kako samo on to zna, novim grend slem trofejom.

Ceo zapadni svet nadao se da će Beretini osujetiti Đokovića u nameri da postane GOAT. Ima čak i onih u Srbiji koji se raduju Novakovim neuspesima, ali srećom, oni su u manjini i njihovi obrazi posebno bride, sada valjda od sramote.

BESMRTAN! Doktorska disertacija Novaka Đokovića

EPA-EFE/NEIL HALL

 

Boli ova Novakova pobeda i Federera i Nadala. Jesu mu čestitali, ali im ni najmanje nije drago što od danas gledaju u leđa čoveku koji dolazi iz male, ali ponosne zemlje.

Sada mogu samo iz očaja da snimaju reklame i nipodoštavaju Novakove rezultate. Ipak, svi oni u dubini duše znaju ko je najveći, a i ima li bolje reklame od one koju je Nole režirao u vimbldonskom finalu?

Brojke nikada ne lažu

"Kada činjenice progovore i bogovi zaćute", stara je izreka.

Činjenice kažu jedno - Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena.

Teško je pobrojati sve Noletove rekorde, a španska "Marka" je navela "samo" 10 razloga zašto je Novak Đoković najbolji svih vremena: 

- Novak ima isti broj titula kao Nadal i Federer (20)

- Novak je proveo najviše nedelja na prvom mestu ATP liste (329)

- Novak je zabeležio najviše ATP poena u istoriji (16.785)

- Novak i Nadal imaju najviše masters titula u istoriji - po 36

- Novak je jedini ikada koji je osvojio svih devet Masters turnira - i to bar dvaput

- Novak je jedini teniser u Open eri koji je sve grend slemove osvajao makar dvaput
- Novak je osvojio osam grend slemova u tridesetim.

- Novak je osvojio pet završnih Mastersa, ispred je samo Federer sa šest

- Novak ima bolji međusobni skor od Nadala i Federera

- Novak ima najbolji procenat pobeda protiv TOP 10 igrača (69%)

Nastaviće se...

Nova reklama se snima od 30. avgusta do 12. septembra 2021. godine na US openu. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dr Milanče Mitovski

13.07.2021 06:49

НОВАК ЈЕ ТО, ШАМПИОН! Шампион Новак Ђоковић, наш и светски тенисер број један на планети овој. Оборио је скоро све светске рекорде, а биће их још оно мало што му је остало. Поводом освајања овогодишњег Вимблдона упућујем му све честитке њему и породици. Нека га служи здравље и срећа и нека нас увесељава добром игром и победама новим. У то име, поклањам му песму ову: НОЛЕ, ТЕНИСКИ СОКОЛЕ На терену Ноле соколе Показао си ко си, јуначе, Да је мајка родила јунака И подарила нам Новака, Новак је наше сунце, Наша звезда Даница, Чујемо те као звонце, А звучиш без граница. Ниси само победио ти, Оног који није играо Пред тобом падоше сви: И туђе пропусте негирао. Победио је противнике све Колико их на терену има Како се игра и побеђује Показао си сада свима. У тенису си десницом Написао лепу сторију Напорно, ал’ са муком, Читаће се кроз историју Изазов пехара са Вимблдона, Сузе нам с радосницом Из очију падају од поноса, Док га подиже десницом. Ах, каква лепа слика Са пехаром у крило, Ти си наш понос и дика. Срећно ти Ноле било! Победио си све у низу, У Мелбурну, Лондону, А пре тога у Паризу. Осећај да си наша дика, Имамо те јачег од челика.